România, rol cheie în planurile Occidentului? Chirieac, răspuns tranşant: Dacă ar avea minister de Externe... Principala vulnerabilitate nu e războiul

Fotografie de la Aksonsat Uanthoeng, Pexels
Fotografie de la Aksonsat Uanthoeng, Pexels

Bogdan Chirieac a analizat şansele României de a fi un actor principal în planurile de viitor ale Occidentului în regiune, dar a spus şi care este cea mai mare vulnerabilitate a ţării. Nu este vorba despre conflictul de la graniţe. 

Întrebat dacă România poate juca un rol cheie în planurile pe care le are Occidentul în contextul războiului din Ucraina, analistul a spus că "dacă România ar avea minister de Externe, ar putea să joace. Să aibă, nu aşa o placă la poartă. Diplomaţie, politică externă asumată. În această perioadă, politica externă a României ar fi trebuit să fie, nu am nicio îndoială, un cor comun cu ţările din flancul estic al NATO, Polonia, statele baltice, Cehia, posibil Bulgaria. Ungaria nu, e fisura din flancul estic. Aceste state, toate cu economii mai fragile decât surorile din Vest, fără doar şi poate, ar trebui să solicite din partea UE un sprijin special pentru a putea trece cu bine de această perioadă. Multe dintre ele sunt dependente de gazul rusesc, trebuie să renunţe la el. Ungaria nu vrea! Multe dintre statele astea au suportat afluxul de refugiaţi, cu toate trebuie să facă faţă problemelor ridicate de criza alimentară, de creşterea inflaţiei".

"UE, dacă există un front comun, ar putea să ajute aceste state foarte simplu. Pentru ca România să nu mai ia credite cu 6% dobândă, în euro, poate că onorabila Comisie Europeană ar fi putut să facă ea creditul şi să îl dea, garantat, cu 0,5%. Măcar această diferenţă de dobândă şi tot era ceva pozitiv în aceste vremuri de criză. 

Plus alte resurse, că văd că în vremuri de criză se mai înţelege lumea", a mai spus Bogdan Chirieac. 

Principala vulnerabilitate a României nu este războiul de la graniţă

"Principala vulnerabilitate a României, mai mare decât războiul, care este? Incapacitatea administraţiei de a atrage fonduri europene. Ştim, din nefericire, asta e situaţia. Nu se va schimba această incapacitate de azi pe mâine. Atunci, aş solicita consultanţă, sprijin tehnic, dar cu putere de decizie din partea CE, pentru ca România să absoarbă aceşti bani, inclusiv pentru PNRR. Degeaba au venit 4 miliarde de euro, că stau la BNR, pentru că administraţia nu a putut să scrie proiecte să înceapă absorbţia acestor bani. 

Nu în ultimul rând, ţinând cont şi de situaţia actuală, eu aş solicita şi sprijin pentru reforma profundă a justiţiei. Justiția în România este nefuncţională şi ea opreşte investiţiile străine. Oricum toate statele din est au mai puţin investiţii străine, pentru că lumea nu bagă bani în linia frontului, ne place sau nu. Deci am putea, cu toate aceste lucruri pe masă, să obţinem ceva de la Bruxelles. Acolo se tace, se notează şi se vine în ţară...", a concluzionat analistul Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel