RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII ÎN JUDEŢE

Sinteza principalelor ştiri din țară ale săptămânii.

*** Zeci de mii de credincioşi au participat luni la evenimentele prilejuite de celebrarea Praznicului Adormirii Maicii Domnului la mănăstirea de la Nicula, care este cea mai mare manifestare religioasă din Transilvania. Pelerinii, veniţi din toate colţurile ţării, au parcurs zilele trecute pe jos drumul de câţiva kilometri de la Gherla la Nicula, iar unii au venit pe jos chiar de la zeci de kilometri, din satele lor. Credincioşii, dintre care unii vin în fiecare an la Nicula, fie în grupuri, fie cu familia, au afirmat că participarea la acest pelerinaj, care este unul dintre cele mai mari din Europa de Est, îi va ajuta în viaţă şi, mai ales, le va aduce sănătate şi îi va feri de boli. * Aproximativ 20.000 de credincioşi au asistat luni şi la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Putna cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, de un sobor format din 56 de preoţi, în frunte cu Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, şi Arhiepiscopul Cernăuţilor, ÎPS Meletie.

*** Preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat luni la Constanţa, unde a participat la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române. Şeful statului, alături de alţi oficiali, a asistat de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei din Constanţa la manifestările organizate de Ziua Marinei. Preşedintele Iohannis a participat pentru prima oară de la preluarea mandatului la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române.

*** Reprezentanţii românilor din Valea Timocului, Serbia, au criticat luni, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, faptul că statul român nu sprijină această comunitate, care nu are şcoli, biserici sau mass-media în limba română, şi au susţinut că diplomaţii români din Serbia creează doar probleme celor pe care ar trebui să-i sprijine. Vicepreşedintele Asociaţiei pentru Cultura Românilor/Vlahilor din Serbia-Ariadne Filum, Predrag Balasevici, a vorbit despre faptul că românii din Valea Timocului (Serbia) nu au şcoli, biserici sau mass media în limba română, nefiind 'niciodată susţinuţi de statul român, iar diplomaţii români din Serbia le fac mari probleme'.

*** Primăria şi Consiliul Local Reşiţa, în colaborare cu Repatriot, au organizat luni, în premieră naţională, evenimentul 'Ziua Diasporei', care urmăreşte încurajarea dezvoltării locale prin repatrierea românilor care să investească în localitatea natală şi să aducă un plus de valoare comunităţii. 'Acesta este şi un deziderat pe care mi l-am asumat, acela de a-i aduce înapoi în localitate pe reşiţenii care lucrează în străinătate. Cunosc foarte mulţi reşiţeni care au părăsit oraşul, nu neapărat din cauza beneficiilor lor salariale reduse, ci răspunsul lor este că nu au ce face în oraş. Reşiţa e un oraş care nu are o calitate a vieţii ridicată, iar eu asta încerc să fac în mandatul meu, să ridic calitatea vieţii oamenilor. În momentul în care o readucee la viaţă, calitatea vieţii creşte şi atunci merită să trăieşti aici. Eu sunt om de afaceri şi văd Reşiţa ca o societate pe acţiuni, în care acţionari sunt reşiţenii. Şi atunci încerc să o optimizez, să reduc pierderile, să o eficientizez', a declarat primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa.

*** Angajaţii Serviciului de paşapoarte din Neamţ nu îşi pot lua concediu de odihnă pe parcursul lunii august, având în vedere că trebuie să facă faţă numărului mare de solicitări de eliberare a acestor documente. Daniela Savu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Neamţ, a declarat pentru AGERPRES că, printr-un ordin al prefectului judeţului, programul de lucru cu publicul s-a mărit la 9 ore pe zi. De asemenea, s-a creat posibilitatea de a se lucra fără public în zilele de sâmbăta şi duminica. În perioada 1 iulie - 11 august 2016 au fost înregistrate 5.546 cereri pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice sau temporare.

*** Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) din Comandamentul Litoral au sancţionat contravenţional 17 hoteluri, restaurante, cluburi şi terase de pe litoral pentru neconformităţi majore în desfăşurarea serviciilor prestate sau comercializarea produselor alimentare cu potenţial de pericol pentru consumul uman, în urma controalelor efectuate în perioada 12-13 august. Un comunicat de presă al ANPC informează că, pe parcursul verificării condiţiilor de cazare şi de alimentaţie publică din staţiunile Neptun (Hotel Slatina, Hotel Callatis şi Hotel Istria şi Restaurant Craiova), Olimp (Hotel Belvedere, Hotel Sibiu şi Hotel Craiova) şi Mamaia (La Mama, Bunătăţuri si Placinte, Terasa Iancu, Casa Românească, Terasa Ţărănească, Clubul Crazzy Beach, Amos, Fratelli, Eggo şi Il Calcio), au fost identificate deficienţe majore la 19 unităţi ce constau în încălcarea prevederilor legale în domeniul protecţiei consumatorilor, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 102.500 lei. Printre neconformităţile constatate de inspectori se numără: depozitarea necorespunzătoare a produselor şi ingredientelor, lipsa cantităţii nete din listele meniu, lipsa informării consumatorilor cu privire la ingredientele cu potenţial alergen din listele meniu, produse alimentare fără elemente de caracterizare şi identificare, fără a putea stabili data de preparare, nerespectarea condiţiilor de depozitare pentru sosuri, maioneză şi sos de roşii, produse alimentare fără etichete, produse fără elemente de identificare şi caracterizare (carne de porc, calamar, sos paste, sos pizza) pentru care nu se putea preciza data durabilităţii minimale/ data limită de consum, condiţiile de depozitare şi coordonatele operatorului economic.

*** Un proiect de pregătire militară voluntară, cu o durată scurtă de timp şi care să se adreseze liceenilor şi studenţilor, ar putea fi iniţiat la propunerea conducerii Diviziei 4 Infanterie 'Gemina' din Cluj. Potrivit comandantului diviziei, general maior Ioan Manci, acest proiect ar putea avea un efect benefic asupra tinerilor care ar participa, precum şi un impact pozitiv asupra sănătăţii poporului român. 'Au trecut opt ani de la renunţarea la serviciul militar obligatoriu. La nivelul Comandamentului Diviziei 4 Infanterie 'Gemina' am constituit un grup de lucru, cu implicarea instituţiilor de apărare, ordine publică şi securitate naţională, Prefectura Cluj, ISJ şi UBB, şi am demarat un proiect pilot de pregătire militară a tinerilor, liceeni şi studenţi, pe baza de voluntariat. Eu susţin ideea potrivit căreia tinerii noştri să participe la un asemenea program. Perioada de pregătire ar dura două-trei săptămâni şi ar avea loc la finalul anului şcolar, în perioada de tabere şi şcoli de vară pentru liceeni şi în perioada de practică pentru studenţi, tinerii urmând să fie încazarmaţi într-o unitate militară. Pentru sănătatea poporului român, pentru sănătatea tinerilor, cred că ar fi benefic un asemenea program de pregătire militară voluntară', a spus Ioan Manci.

*** Circulaţia rutieră a fost îngreunată marţi pe DN1, între Alba Iulia şi Sebeş, pe alocuri traficul fiind chiar blocat, după ce zeci de transportatori au străbătut traseul respectiv, pe ambele sensuri, cu o viteză foarte mică, pentru a atrage atenţia asupra creşterii tarifelor RCA. Pe un traseu în care în ultimele săptămâni s-a circulat greoi, din diverse motive, traficul a fost marţi şi mai mult îngreunat, formându-se o coloană de câţiva kilometri. La o lună de la primul protest de acest gen, zeci de transportatori au participat la o nouă acţiune în care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de tarifele RCA, parcurgând cu 20 de kilometri la ora traseul dintre cele două municipii.

*** Zece la sută din şcolile din judeţul Neamţ nu au autorizaţii sanitare de funcţionare sau de securitate la incendiu, potrivit unei situaţii ce a fost prezentată, marţi, în Colegiul Prefectural, de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel, din cele 344 de clădiri aflate în administrarea şcolilor, doar 297 au autorizaţie sanitară de funcţionare. Principalele motive pentru care 47 de clădiri nu au obţinut autorizaţia sanitară se referă la lipsa sursei de apă şi nepotabilitatea apei. În ceea ce priveşte autorizaţia de securitate la incendiu, reprezentanţii ISU au informat că, potrivit prevederilor legale, inspectoratul emite în prima fază un aviz pentru respectarea reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor adoptate în documentaţiile tehnice de proiectare şi în a doua etapă, după finalizarea lucrărilor, acordă autorizaţia de securitate la incendiu, în baza căreia se certifică că au fost respectate cerinţele esenţiale de securitate la incendiu prevăzute în proiect.

*** Romsilva Vâlcea a finalizat, în această săptămână, lucrările de reabilitare a Cabanei Obârşia Lotrului, cea mai mare unitate turistică de acest tip din judeţ, cu un număr de 32 de camere. 'Romsilva nu putea să stea degeaba într-un judeţ binecuvântat de Dumnezeu cu o natură absolută generoasă pentru turism. Şi atunci fără a avea mari pretenţii de a fi noi nu ştiu ce mare companie turistică am sosit în întâmpinarea celor care ne vizitează judeţul şi am reabilitat, spunem noi, şi am adus la standarde moderne mai multe cabane din patrimoniul propriu. Astfel, săptămâna aceasta, a patra cabana va fi deschisă turismului în cea mai nouă staţiune vâlceană, la Obârşia Lotrului. Are 32 de camere şi împreună cu un canton din apropiere am reuşit să facem ceva frumos, respectând arhitectura locului', a declarat marţi, pentru AGERPRES, directorul regiei vâlcene, Gheorghe Mihăilescu.

*** Peste 20% din şcolile şi grădiniţele din Olt vor funcţiona fără autorizaţie sanitară, potrivit unui raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din judeţ dat publicităţii marţi, în care se menţionează că 62 astfel de unităţi nu au sursă de apa potabilă. În raportul DSP Olt se menţionează că, din totalul de 517 unităţi de învăţământ din judeţul Olt, au autorizaţie sanitară de funcţionare 408, iar 109 nu sunt autorizate sanitar. În mai mult de jumătate din unităţile neautorizate nu este sursă de apă potabilă, însă DSP Olt a prezentat şi alte motive pentru care a fost respinsă autorizarea. Printre acestea se numără: miros de mucegai în sălile de curs, acoperiş deteriorat, grupuri sanitare improprii - fără uşi, fără plafon, fără apă, fără canalizare, încăperi folosite drept săli de clasă care au pereţii şi plafonul fisuraţi, sobe deteriorate în sălile de clasă, pereţi exteriori, dar şi interiori cu tencuiala căzută, grupuri sanitare neutilizabile sau în stare avansată de degradare, grupuri sanitare fără chiuvete, paviment deteriorat, mobilier neadaptat vârstei, iluminat necorespunzător în sălile de cursuri, lipsa unor spaţii amenajate pentru depozitarea produselor din programul 'Lapte şi corn' ori lipsa unui frigider pentru depozitarea acestor produse etc.

*** Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat marţi la Izvoru Mureşului că, în opinia sa, teritoriul ţării noastre nu trebuie să devină unul pe care să fie arsenal nuclear, făcând referire la faptul că ar exista informaţii privind o posibilă intenţie a SUA de a-şi muta facilităţile nucleare din baza de la Incirlik, Turcia. 'În ceea ce mă priveşte, cred că România a făcut suficient pentru alianţa NATO şi pentru relaţia bilaterală bazată pe Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI cu Statele Unite, găzduind scutul antirachetă de la Deveselu. Nu cred că teritoriul României trebuie să devină un teritoriu pe care să fie şi un arsenal nuclear. Este suficient că avem rachetele scutului antirachetă. Nu cred, în primul rând, că acest lucru ar spori relevanţa noastră din punct de vedere al importanţei în interiorul NATO, atâta timp cât relevanţa ne este garantată de existenţa scutului antirachetă', a declarat Traian Basescu.

*** Un exerciţiu interbazinal de simulare intervenţii în caz de inundaţii a fost organizat miercuri în premieră de către Administraţia Naţională (AN) 'Apele Române', la Vinţu de Jos, în apropiere de Alba Iulia, pentru verificarea modului de colaborare, cu acest prilej fiind realizată şi cea mai mare supraînălţare de dig în astfel de condiţii, respectiv 2,6 kilometri de hidrobaraje şi panouri mobile. 'Am participat la un exerciţiu de simulare interbazinal care a avut drept principal scop testarea capacităţii de colaborare între administraţiile bazinale de apă care au participat cu forţe şi mijloace de intervenţie. Este pentru prima oară când se realizează un asemenea tip de exerciţiu de simulare, în care sunt scoase în teren absolut toate forţele şi mijloacele de intervenţie existente în dotarea centrelor de intervenţie rapidă', a declarat secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Olimpia Negru.

*** Primăria municipiului Tulcea a autorizat desfăşurarea unui protest la începutul săptămânii viitoare, iniţiat pe o reţea de socializare, cu scopul de a atrage mai mulţi medici pediatri. 'Cererea primită a întrunit toate condiţiile pentru a fi aprobată. Organizatorii au menţionat în solicitarea pentru aprobarea protestului din data de 22 august un număr estimativ al participanţilor de 700 de persoane', a declarat pentru AGERPRES primarul Constantin Hogea.

*** Lotul 3 al autostrăzii Sibiu - Orăştie va fi redeschis traficului după jumătatea lunii septembrie, a susţinut, joi, ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, care a inspectat lucrările pe loturile 2, 3 şi 4 ale autostrăzii Sebeş - Turda. 'Lotul 3 o să fie dat ( traficului -n.r.) până la sfârşitul lunii septembrie, deci după jumătatea lunii septembrie', a declarat ministrul Transporturilor, menţionând totodată că 'se lucrează în foc continuu', iar între mijlocul şi sfârşitul lunii viitoare lucrările vor fi terminate pe tronsonul care a fost demolat. Sorin Buşe a precizat că este 'esenţial' şi ca traficul rutier să fie deschis în siguranţă. El a adăugat că autostrada Sebeş - Turda va fi terminată până la sfârşitul anului viitor, lucrările fiind realizate până acum pe loturile 2, 3 şi 4, în proporţie de 50%. 'A fost angajamentul pentru 2018, în primul trimestru, în jur de martie, dar cuvântul cheie care a fost folosit acum este accelerare. Eu de aceea am venit, de asta sunt aici, să căutăm să accelerăm şi să terminăm spre sfârşitul anului viitor', a declarat ministrul Transporturilor.

*** Un muncitor în vârstă de 42 de ani a murit joi noaptea ca urmare a unui grav accident de muncă înregistrat în Şantierul Naval Constanţa, în timp ce pregătea o navă pentru reparaţii. Potrivit unei informări dată publicităţii de Inspectoratul Poliţiei Judeţene Constanţa, accidentul mortal de muncă din Şantierul Naval din Constanţa, a cărui victimă a fost angajatul unei firme subcontractoare, s-a petrecut joi noaptea, fiind anunţat la Serviciul Poliţiei Transporturi Maritime la ora 23,50.

*** Pericolul federalizării Republicii Moldova şi extinderea controlului Federaţiei Ruse la nivelul întregului teritoriu au fost aduse în discuţie, vineri, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, de personalităţii ale vieţii publice de la Chişinău. Fostul deputat în Parlamentul de la Chişinău Ştefan Secărean a declarat că există pericolul 'transnistrizării Republicii Moldova' prin aşa-zisa federalizare şi susţine că Moscova caută soluţii de legalizare a prezenţei sale militare în regiunea transnistreană.

'Există pericolul legalizării separatismului în Republica Moldova, prin aşa zisa federalizare sau co-federalizare. Adică, acceptarea unui statut pe care Moscova şi l-a dorit întotdeauna pentru această zonă, pe care o controlează, în scopul legalizării prezenţei sale militare. Accentuez, Republica Moldova, la ora actuală, nu are încă un act, un document semnat cu Moscova în problema prezenţei sale militare în Transnistria. Moscova caută cu disperare să obţină acest lucru şi (...) acest lucru se poate întâmpla, acum, în câteva luni de zile, cât Germania se află în fruntea OSCE', a declarat Ştefan Secărean.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei 'Răsăritul Românesc' de la Chişinău, Vlad Cubreacov, a subliniat că planul de federalizare este unul 'antiromânesc' şi care vine în contradicţie cu interesele europene şi euroatlantice. 'Interesul nostru legitim este ca la frontiera de est a Românei să avem un spaţiu de stabilitate nefederalizat. Pentru că federalizarea asupra căreia insistă Moscova şi mai nou Berlinul vine în răspăr cu interesele occidentale ale Blocului European şi al Blocului euroatlantic, dacă privim mai larg. Putem spune că acest plan de federalizare a Republicii Moldova şi de preluare a controlului politic asupra ei este şi un plan antiromânesc, aceasta afectează direct interesul legitim al statului român', a declarat Vlad Cubreacov.

La dezbateri a participat şi Constatin Codreanu, preşedintele Blocului Unităţii Naţionale de la Chişinău, care este de părere că singura soluţie pentru Republica Moldova este unirea cu România, întrucât în 25 de ani de independenţă şi-a dovedit incapacitatea de a exista ca stat.

'Situaţia din Transnistria este una care ne îngrijorează în mod special, pentru că odată cu alegerile prezidenţiale din toamnă există pericolul readucerii pe masa de discuţie a proiectului federalizării şi vom asista la ceea ce se cheamă transnistrizarea întregii Republici a Moldovei, un lucru care ar trebui să preocupe extrem de mult, inclusiv Bucureştiul. Pentru că Bucureştiul este absent în mod nepermis la ceea ce se cheamă negocieri pe marginea conflictului transnistrean. Aşteptăm o poziţie fermă a României în acest dosar. Aşteptăm ca România să ceară să revină la masa de negocieri. Aşteptăm modificarea formatului 5+2, care şi-a demonstrat şi el ineficienţa în toţi aceşti ani. şi sperăm ca Bucureştiul, pe lângă alte multe măsuri, să revină în Republica Moldova nu doar prin simple donaţii, ci să vină printr-o diplomaţie mai eficientă şi mai energică, pentru a contracara tot ceea ce face Kremlinul pentru a destabiliza Republica Moldova', a punctat Constantin Codreanu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel