EXCLUSIV  Referendum pentru întoarcerea la Monarhie. Șandru: "Va veni MOMENTUL". RISCUL major din 1990 și PLANUL dintre Gorbaciov, Iliescu și Petre Roman

Foto: Agerpres / Instagram Familia Regala a Romaniei
Foto: Agerpres / Instagram Familia Regala a Romaniei

Regele Mihai, 100 de ani de la nașterea sa. Prof. univ. dr. Daniel Șandru a vorbit despre Regele Mihai I și despre întoarcerea la Monarhie, în exclusivitate pentru DC NEWS și DC NEWS TV.

Regele Mihai, EROUL DENIGRAT. Adevărul despre actul de CURAJ care a pus România pe harta binelui la nivel MONDIAL: Noi AM GREȘIT atunci!

Șandru SPULBERĂ miturile despre Regele Mihai. Ce nu ți s-a spus NICIODATĂ: A fost marea temere a regimului! Nimic mai fals, s-a DOVEDIT!

Șandru, detaliul NESPUS despre LUPTA Regelui Mihai. 1990 și 2017, anii CHEIE: Momentul de TREZIRE! Le tremurau pantalonii, niște LAȘI, mare păcăleală pentru popor

25 octombrie a fost ziua în care Regele Mihai I ar fi împlinit 100 de ani.

Născut la Sinaia în anul 1921, Mihai I a fost Suveran al României în perioada 20 iulie 1927 – 8 iunie 1930 și în perioada 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947 și a fost fiul principelui Carol şi al Elenei, principesă a Greciei.

Prof. univ. dr. Daniel Șandru, manager general interimar al Operei Naționale Române Iași, a vorbit despre monarhie și impactul pe care l-a avut asupra țării noastre uriașa personalitate a Regelui Mihai I al României și despre rolul regalității după prăbușirea comunismului. 

Ne-am fi putut întoarce la Monarhie în 1990? Șandru, despre planul Mihail Gorbaciov - Ion Iliescu - Petre Roman

Daniel Șandru a fost întrebat dacă în anii 1990 ne-am fi putut întoarce la Monarhie, dat fiind faptul că Emil Hurezeanu spunea că Mihail Gorbaciov, fostul președinte al Uniunii Sovietice, s-a interesat și i-ar fi spus Regelui Spaniei de la vremea respectivă că Ion Iliescu ar fi de acord cu Monarhia, dar cel care s-a opus a fost chiar Petre Roman, cel care a amenințat cu un război civil. 

"Nu cred că procedurile ar fi permis lucrul ăsta și nu cred că interesul celor care au preluat puterea după ceea ce s-a întâmplat în 1989 duceau în această direcție. Nu e neapărat vorba de persoane acolo, că erau un tot Ion Iliescu și Petre Roman la acel moment, dar cred că poporul român, așa cum era el educat atunci, în spiritul unor "valori" instaurate de regimul totalitar în conștiința publică, nu ar fi înțeles. Mă tem că nu ar fi înțeles. Uitați-vă cât de târziu am înțeles noi, ca popor, ce rol a avut Monarhia în evoluția României din a doua jumătate a secolului 19 și până în prezent.

Mă tem că nu ar fi fost o masă critică care să poată să înțeleagă necesitatea revenirii la Monarhie sau aceste artificii de natură juridică, pe care încă nu le-am discutat, nu le-am dezbătut, pe care noi ca societate nu ni le-am asumat, pe care încă nu le înțelegem mulți dintre noi. Deci dincolo de acel entuziasm popular cu scena balconului în care Majestatea Sa s-a adresat celor un milion de români prezenți în piață, trebuie să avem luciditatea să înțelegem că imediat, în 1990, lucrul ăsta era greu de gestionat procedural și de explicat pentru ca toată lumea să înțeleagă.

Putea exista un risc major atunci, acela ca în urma unui Referendum organizat de instituțiile statului, rezultatul să fi fost dezastruos, în sensul în care Monarhia ar fi fost respinsă din start.

Așa încât, pentru cei care doresc și azi întoarcerea la Monarhie, eu aș lua partea bună, încă se mai poate pune în discuție așa ceva!", a declarat prof. univ. dr. Daniel Șandru, în exclusivitate pentru DC NEWS și DC NEWS TV.

Alteța Sa Principele Radu, candidat la președinția României. Ce arată sondajele despre încrederea în Casa Regală a României

Întrebat despre sondaje și de ce Casa Regală nu apare niciodată în topul încrederii la români, mai ales în perioada aceasta de criză politică, Daniel Șandru a spus: "cu excepția unui mic episod în care Alteța Sa regală Principele Radu și-a anunțat intenția de a candida la președinție și am văzut că lucrul acesta, în alte părți, a devenit posibil. În Bulgaria de exemplu. Cu excepția acelui moment, Casa Regală nu s-a remarcat ca fiind un actor politic și atunci în sondajele cu scop politic evident că nu poți integra această instituție, pentru că e o instituție a memoriei noastre istorice.

Pe de altă parte, în sondajele generale, pentru că am avut ocazia să vedem mai multe rezultate în perioada 2016 - 2017, Casa Regală, ca instituție care reprezintă tradiția noastră monarhică, apărea cu o cotă de încredere în jur de 60%. Nu ca actor politic! Dar, aș vedea partea bună a lucrurilor. Poate într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, va veni și momentul în care să se pună problema eventuală a unei reveniri la regimul monarhic". 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel