Reding vrea MCV pentru Franța

Comisarul european pentru Justiție Viviane Reding spune că noul mecanism privind protecția statului de drept ar putea include și Mecanismul de Cooperare și Verificare, ea exemplificând necesitatea acestui nou mecanism prin cazurile Franței, Ungariei și României.

Comisarul european a fost întrebat dacă mecanismul pe care Jose Manuel Barroso l-a anunțat în cadrul discursului privind starea UE, din 11 septembrie, ar putea înlocui Mecanismul de Cooperare și Verificare, care este aplicat doar în cazul Romaniei și al Bulgariei.

"Includerea corupției și a criminalității organizate în cadrul noului mecanism privind protecția statului de drept nu este imposibilă", a răspuns Viviane Reding, citată de Hotnews. Acest mecanism se va concentra pe asigurarea faptului că judecătorii își vor lua deciziile liberi de orice influență și pe asigurarea faptului că la nivelul Curții Supreme se pot "corecta" erorile de la nivelele inferioare, mai scrie sursa citată. Comisarul european a justificat necesitatea acestui mecanism prin cazurile Franței, României și Bulgariei, în cadrul unei declarații susținute la 4 septembrie. Ea a făcut referire la situația crizei romilor din Franța, în vara lui 2010, la criza ungară de la finele lui 2011, când Comisia a fost "îngrijorată de independența justiției" și la "criza domniei legii în România, în vara lui 2012, când nerespectarea deciziilor judecătorilor constituționali amenința să submineze statul de drept". "În toate aceste cazuri, avocați si judecători, organizații non-guvernamentale, miniștri de externe, organizații internaționale și Parlamentul European s-au întors spre comisia Europeană, așteptând de la noi o cale de ieșire din aceste crize. În toate aceste cazuri, Comisia a intervenit după analiză și uneori discuții interne intense, în care s-au folosit și cuvinte grele, uneori cu scrisori, alteori cu proceduri de încalcare a Tratatelor, pe baza autorității legale și politice a acestei instituții ca gardian al Tratatelor", a mai spus Viviane Reding.

Intervențiile Comisiei au avut efecte în Franța, Ungaria și România

Comisarul european a adăugat că acțiunile Comisiei au avut efect în cazurile Franței, Ungariei și României, "unde intervențiile Comisiei au ajutat la restaurarea autorității Curții Constituționale și au condus la finalizarea conflictului constituțional, după multe schimburi de replici și controverse publice". "Acum este timpul să tragem lecțiile din aceste experiențe", a atras atenția Viviane Reding, care a pledat, la fel ca și Barroso, pentru crearea unui set de instrumente mai adecvat, respectiv un mecanism pentru supravegherea respectării regulilor statului de drept.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel