Raed Arafat, decesul protestatarului nu e legat de gazele lacrimogene

Dr. Raed Arafat, secretar de stat din Ministerul de Interne și coordonator al Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat, la audierea din Comisia de Apărare, de la Parlament, că nu crede să existe vreo legătură între gazele lacrimogene lansate la protestul diasporei de la 10 august, din Piața Victoriei, și decesul bărbatului din Turnu Măgurele.

La Parlament, la Comisia de Apărare din Camera Deputaților au loc audieri legate de incidentele petrecute la protestul diasporei, organizat în 10 august în Piața Victoriei din București. Prezent la audieri, secretarul de stat și, totodată, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dr. Raed Arafat, a explicat că el nu crede că decesul protestatarului din Turnu Măgurele ar avea vreo legătură cu gazele lacrimogene pe care Jandarmeria le-a folosit la protest contra manifestanților.

Ce s-a întâmplat în seara protestului

„Pacientul respectiv s-a prezentat la unul din puctele noastre fize, deci s-a prezentat singur la una din mașini (...) şi prezenta epistaxis - sângerare la nivelul nasului. Tensiunea era mărită, pacientul era cunoscut hipertensiv. Pacientului i s-a acordat primul ajutor, dar a refuzat să meargă la spital sub semnătură. Vreau să subliniez că, din ce am văzut, în toate fişele (...), toţi care s-au prezentat, de regulă, dacă au fost expuşi substanţelor, s-a trecut acolo fie că au avut lăcrimare, fie că au avut tuse sau ceva. La acest caz, se trece mai degrabă epistaxisul şi hipertensiunea arterială (...) Colegii au pus şi pulsoximetrul pe el şi a avut oxigenarea perfect normală - 97%, ce se încadrează în parametrii normali. La patru zile după, pacientul, care este cunoscut cu probleme cardiace destul de grave, am înţeles că şi antecedente digestive, a avut un puseu de vărsături, după care s-a prezentat la spitalul din Turnu Măgurele cu vărsături sanguine care denotă o hemoragie digestivă superioară şi a fost transferat la Spitalul din Alexandria, unde a fost internat la Terapie Intensivă", a arătat Arafat. 

Demnitarul spune că doar autopsia va elucida cauzele reale ale decesului lui Ilie Gâzea, protestatarul în vârstă de 68 de ani care s-a stins din viață duminică noaptea la Spitalul Județean de Urgență Alexandria.

„În momentul acesta o legătură între afecțiunile pacientului decedat și inhalarea de gaze lacrimogene nu pot s-o găsesc, iar rezultatul autopsiei va fi cel mai elocvent. Deci, rezultatul autopsiei va fi cel mai elocvent, care o să ne spună care a fost cauza decesului, ce s-a întâmplat. Deci, dacă se găsește o corelare, singurii care pot să o găsească, cred, în final, vor fi cei de la medicină legală", a spus coordonatorul DSU.

Simptomele au apărut prea târziu

El le-a explicat parlamentarilor din Comisia de Apărare că simpomele pacientului au apărut prea târziu ca să mai aibă legătură cu incidentele din Piața Victoriei. Mai mult, a arătat și că în foaia de observație completată de echipajul SMURD care i-a acordat asistență medicală la protest lui Ilie Gâzea, nu este notat și faptul că bărbatul ar fi avut de suferit de pe urma inhalării gazelor lacrimogene.

„Faptul că vărsăturile au fost la patru zile după expunere, care nu e scrisă în foaie (foaia de observație completată de echipajul SMURD pe 10 august, n.r.), deci noi nu-l avem acolo în foaie fiind scris că el a avut manifestări care arată că a fost expus gazelor, el a venit pentru problema epistaxisului și hipertensiunii, dar chiar dacă a fost expus, să apară vărsăturile la patru zile după este puțin probabil. Și cel mai probabil a fost un alt episod medical separat care nu are corelare cu situația care a fost în 10 august. Asta e ce pot să spun acum, pe baza informațiilor pe care le am în fața mea și pe care le-am obținut. Ce iese de la autopsie și ce poată să apară după, poate să arate și alte aspecte, dar astea sunt informațiile pe care le am acum, astea sunt datele și asta e părerea mea chiar ca medic pot să o spun", a arătat Raed Arafat.

Necropsia va elucida cauzele decesului

Reamintim că duminică seara, la ora 23.45, Ilie Gâzea, un bărbat în vârstă de 68 de ani din Turnu Măgurele a decedat la Spitalul Județean de Urgență din Alexandria din cauza unui stop-cardiac survenit pe fondul unei hemoragii interne superioare.

Bărbatul, care avea afecțiuni digestive și cardiace diagnosticate anterior, potrivit medicilor, participase la protestul diasporei din 10 august, din Piața Victoriei. La patru zile după protest, bărbatul s-a simțit rău, așa că a fost internat la Spitalul din Turnu Măgurele, iar de acolo, transferat urgent, miercuri, la Spitalul din Alexandria, unde a decedat.

IPJ Teleorman a deschis un dosar penal pentru moarte suspecta in acest caz, iar corpul brbatului decedat a fost dus la Serviciul de Medicină Legal pentru efectuarea necropsiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel