Dr. Radu Țincu susține care sunt cele două două elemente de care trebuie să țină cont autoritățile în privința siguranței din spitale.
Dr. Radu Țincu, medic primar ATI, și-a exprimat opinia cu privire la incendiul care a avut loc marți seară la un transformator electric din curtea Spitalului dr. Nicolae Robănescu, și care din fericire s-a soldat doar cu pagube materiale, la două mașini care au luat foc.
Chiar și așa, situația este una care atrage atenția publică, în contextul în care multe dintre unitățile spitalicești sunt destul de vechi, cu instalații electrice suprasolicitate în ultimii ani, pe fondul pandemiei, iar acum și pe fondul temperaturilor caniculare.
”Accidente pot să apară chiar dacă echipamentele sunt noi. Din câte am înțeles din primele declarații acolo era vorba de un echipament nou.
Se poate întâmpla, nu trebuie să credem că e neapărat o defecțiune care ține de o infrastructură veche.
Și un echipament nou se poate strica mai ales în condițiile în care temperaturile sunt atât de ridicate și înțeleg, tot din primele date oficiale, că a fost vorba de oprirea energiei electrice, a pornit acel generator și ulterior în urma acestor modificări în alimentarea cu energia electrică s-a întâmplat acel eveniment.
Ce trebuie să facem, este să așteptăm datele oficiale și concluziile cauzei acestui accident, însă nu trebuie să pierdem din vedere întotdeauna când astfel de accidente sunt, chiar dacă nu s-a soldat cu nicio victimă, trebuie să ne readucă în prim-plan toate incidentele din ultimii ani, când rețeaua spitalelor a cedat”, a declarat dr. Radu Țincu, la B1 TV.
”Au fost astfel de accidente care au dus la pierderea de vieți omenești și cred că trebuie să avem două elemente în minte.
În primul rând, trebuie să existe controale și verificări periodice ale instalațiilor de electricitate.
Și, întotdeauna să pornim de la faptul că în multe din aceste spitale care sunt construite în urmă cu 30-40-50 de ani sunt subdimensionate rețelele electrice la necesitățile actuale.
Aceste două lucruri vor trebui să fie cumva în acest moment reglate tocmai pentru a evita în viitor orice tragedie legată de incendiile din spital”, a mai spus dr. Radu Țincu.
Miercuri dimineață, după vizita la Spitalul Dr. Nicola Robănescu, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că va realiza o analiză a procedurilor pentru ca investițiile în sănătate, ”cele 49 de proiecte, să se regăsească ori în PNRR, ori cu Banca Europeană de Investiţii.
Deci se va investi masiv în sistemul de sănătate în perioada următoare. Era nevoie de aşa ceva. Am văzut şi locaţia, investiţia privată de această dată, în colaborare cu managerii de la spitalul de stat, deci lucrurile încep să prindă un contur şi o direcţie corectă”.
În acest context, realizatorii emisiunii ”Bună, România!” au susținut că atmosfera în care se află societatea românească, după fiecare astfel de situație critică este aceea de ”ne vom apuca de treabă”.
”Cred că evenimentul cel mai tragic din ultimii 30 de ani a fost Colectiv, când vă amintiți s-a spus faptul că România va fi pregătită cu centre de mari arși, ca o astfel de tragedie să nu se mai întâmple sau dacă se mai întâmplă să poată fi gestionată.
Din păcate, toate acele planuri, de la acel moment, în mare parte nu s-au finalizat și au rămas doar acele promisiuni care au fost făcute de decidenți în acel moment, pentru a calma cumva spiritele”, a mai spus dr. Radu Țincu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu