Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Rusia nu a ameninţat niciodată NATO şi nici acum nu ameninţă Alianţa Nord-Atlantică.
Rusia nu a ameninţat niciodată NATO şi nici acum nu ameninţă Alianţa Nord-Atlantică, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a adăugat că ţara sa trebuie să reacţioneze la 'cursul de confruntare' al NATO la adresa sa, potrivit Reuters, citat de Agerpres.
'Nu vă fie frică, Rusia nu a ameninţat niciodată Alianţa şi nici acum nu o ameninţă. Dar Rusia nu poate să nu reacţioneze la cursul de confruntare al NATO faţă de ea', a afirmat Zaharova, citată de Interfax.
Consolidarea forţelor militare ale NATO pe flancul său estic, în urma a ceea ce Rusia numeşte o 'operaţiune militară specială' în Ucraina, este 'provocatoare prin însăşi natura sa' şi nu contribuie la asigurarea securităţii în Europa, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse.
Ea a denunţat că 'descurajarea Rusiei a devenit din nou scopul principal al blocului nord-atlantic'.
'În ultimele zile, Alianţa Nord-Atlantică şi-a sporit numărul grupurilor sale multinaţionale din Europa de Est, numărul avioanelor care participă la misiuni de patrulare etc', a afirmat Maria Zaharova, citată de Interfax, 'omiţând' să spună că NATO a luat toate aceste măsuri de întărire a flancului său estic după invadarea Ucrainei de către Rusia în cel mai mare conflict din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut, din nou, președintelui rus Vladimir Putin un dialog, subliniind că Ucraina este pregătită să vorbească și să caute compromisuri, dar nu este pregătită să capituleze:
„În primul rând, sunt pregătit pentru un dialog, dar nu suntem pregătiți pentru capitulare“, a spus Zelensky într-un interviu acordat canalului de televiziune american ABC News, întrebat dacă Ucraina este pregătită să respecte cerințele Federației Ruse pentru o încetare a focului: schimbarea Constituției și refuzul aderării la NATO, recunoașterea Crimeei drept partea a Rusiei și recunoașterea independenței celor două republici separatiste Donețk și Lugansk.
„Nu este vorba despre mine, este despre oamenii care m-au ales. În ceea ce privește NATO, mi-am pierdut interesul pentru această problemă după ce ne-am dat seama că NATO nu este pregătită să accepte Ucraina. Alianței îi este frică de lucruri contradictorii și de confruntare cu Federația Rusă, nu este vorba despre mine, ci despre oamenii care m-au ales“, el a adăugat.
El a mai menționat că Ucraina nu vrea să fie o țară care „cerșește ceva în genunchi și nu vom fi o astfel de țară, eu nu vreau să fiu un astfel de președinte“.
„Vorbesc de garanții de securitate. Cred că putem discuta și găsi un compromis asupra punctelor despre teritoriile ocupate temporar și republicile nerecunoscute, care nu sunt recunoscute de nimeni, cu excepția Federației Ruse“, a spus Zelensky.
În același timp, el a subliniat că problema cheie este modul în care vor trăi oamenii din aceste teritorii, care vor să facă parte din Ucraina.
„Ceea ce trebuie făcut este că Putin trebuie să înceapă să vorbească, să înceapă un dialog, în loc să trăiască într-un balon informativ fără oxigen“, a spus el, potrivit Interfax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu