Urmărește emisiunea live


Protest la Chişinău: Uşa clădirii guvernului spartă cu buzduganul de un veteran

Dodon
Dodon

Manifestaţia de protest organizată luni de veterani ai războiului din Transnistria, de la începerea căruia se împlinesc la 2 martie 28 de ani, a degenerat în faţa sediului guvernului de la Chişinău.

Unul dintre veterani a spart uşa de la intrarea în clădire cu un buzdugan din lemn, informează mass-media moldovene, între care Europa Liberă, Radio Chişinău, Deschide.md şi Ziarul Naţional.

Sute de protestatari au cerut demisia guvernului condus de premierul Ion Chicu şi a preşedintelui Igor Dodon la acţiunea de protest organizată în centrul Chişinăului de Consiliul naţional al veteranilor de război la împlinirea a 28 ani de la izbucnirea conflictului militar de pe Nistru la 2 martie 1992.

Înarmaţi cu buzdugane din lemn 

Participanţii erau înarmaţi cu buzdugane din lemn şi ţineau steaguri tricolore, scandând 'Jos trădătorii!', 'Noi suntem poporul, Dodon e trădătorul!', 'Hoţii!' etc. Liderii protestatarilor spun că întregul guvern trebuie să demisioneze pentru că s-a solidarizat cu declaraţia recentă a ministrului de externe, Aureliu Ciocoi, care a părut să laude rolul jucat de Rusia în conflictul din Transnistria. Manifestanţii mai revendică un 'pachet de asistenţă socială' pentru participanţii la război şi familiile lor şi voiau să fie primiţi de premierul Chicu sau de alţi oficiali guvernamentali, potrivit Europa Liberă. Mai multe dispozitive ale poliţiei au fost mobilizate în faţa clădirii executivului, după ce uşa de sticlă a clădirii a fost spartă cu un buzdugan.

Circulația este blocată


În prima parte a zilei, protestatarii blocaseră circulaţia troleibuzelor pe Bulevardul Ştefan cel Mare. Totodată, ei au ameninţat că vor bloca toate ieşirile din oraş. În cele din urmă, un grup format din cinci foşti combatanţi a fost invitat în clădirea guvernului pentru a discuta revendicările cu autorităţile, pentru convorbiri fiind convocat de urgenţă ministrul apărării, Victor Gaiciuc. Acesta a declarat ulterior că 'multe' dintre doleanţele veteranilor 'au fost rezolvate'.

Situația este tensionată


Premierul Ion Chicu s-a declarat 'mâhnit' de faptul că o parte dintre veterani a preferat să protesteze în această zi. 'A strica uşile guvernului, ale unei clădiri a statului, nu e o dovadă de patriotism, din contra - e dovada că deteşti edificiile ţării şi ale statalităţii. Aceste edificii nu aparţin premierului sau vreunui demnitar, ci poporului Republicii Moldova', a declarat Chicu, citat de Ziarul Naţional din Chişinău. Situaţia se anunţa tensionată încă de dimineaţă când preşedintele Igor Dodon, şefa parlamentului, Zinaida Greceanîi, şi premierul Ion Chicu au mers să depună flori la monumentul 'Maica îndurerată' din cadrul complexului-memoral 'Eternitatea' pentru a comemora victimele războiului din Transnistria, unde au fost huiduiţi de mai multe persoane venite să aducă un omagiu celor morţi.  Contrar tradiţiei, cei trei înalţi oficiali nu au fost însoţiţi de veteranii care au luptat cu arma în mâini pentru a apăra integritatea Republicii Moldova, plecând precipitat după ce au păstrat un moment de reculegere la monumentul ridicat în memoria eroilor căzuţi în luptele din 1992, conform Ziarului Naţional. Mai mult, forţele de ordine nu au permis nimănui să intre pe teritoriul Memorialului 'Eternitatea' până nu au plecat preşedintele, premierul şi şefa legislativului.

Reprezentanţii mişcării politice Unirea au venit cu fotografiile lui Igor Dodon, Ion Chicu, ministrului de externe Aurel Ciocoi, ministrului apărării Victor Gaiciuc etc., sub care au fost înscrise unele dintre declaraţiile lor controversate, precum 'Crimeea este pământul Federaţiei Ruse' (Dodon), 'Eu nu ştiu ce înseamnă Frontul Popular' (Chicu) sau 'Rusia a intervenit pentru a opri vărsările de sânge în 1992' (Ciocoi). Declaraţia ministrului de externe din guvernul Chicu cu privire la războiul din Transnistria a declanşat indignarea veteranilor conflictului, el fiind acuzat că exprimă poziţia Federaţiei Ruse. Afirmaţia ministrului de externe Aureliu Ciocoi, potrivit căruia Federaţia Rusă ar fi oprit războiul de pe Nistru în 1992 este inedită, în contextul în care până acum nimeni din diplomaţia moldoveană nu a făcut asemenea afirmaţii, a apreciat luni pentru Radio Chişinău analistul politic Ion Tăbârţă.

Rusia este ţară agresoare


'Ceea ce a spus Ciocoi este ceva nou pentru Republica Moldova, ceva inedit. Guvernul Republicii Moldova întotdeauna, chiar şi în perioada lui Vladimir Voronin, a avut o poziţie oficială clară: Rusia este ţară agresoare. Tiraspolul nu s-a subordonat, Chişinăul a mers să-şi facă dreptate, hai să spunem aşa, a reacţionat la acele nedreptăţi. Niciodată nu am avut o declaraţie a unui şef al diplomaţiei noastre că Armata a 14-a, în cazul dat, a avut un rol de pacificator şi că datorită Federaţiei Ruse au fost oprite vărsările de sânge. Asta este exact ceea ce spunea Serghei Lavrov (ministrul rus de externe) în septembrie anul trecut, dar nu numai el. Aceasta a fost o politică pe care Federaţia Rusă a încercat să o inoculeze constant', a precizat Ion Tăbârâţă. Deputaţii Partidului 'Acţiune şi Solidaritate' (PAS) au anunţat că vor iniţia o nouă moţiune împotriva ministrului de externe, după ce Biroul permanent al parlamentului nu a admis examinarea primei moţiuni a blocului ACUM, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel