Propunerile României cu privire la fondurile europene, APROBATE de CE

Fonduri europene
Fonduri europene

Comisia Europeana a publicat vineri Regulamentul ce include propunerile Romaniei de flexibilizare a fondurilor europene. Ce urmeaza?

Toate masurile propuse de Ministerul Fondurilor Europene au fost aprobate de catre Comisia Europeana. Sunt masuri in acord cu cele propuse de alte state membre, prin care se faciliteaza interventiile pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei cauzate de noul coronavirus, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos. Daca la preluarea mandatului in noiembrie 2019 vorbeam despre banii europeni care trebuie investiti, nu cheltuiti, si daca in perioada pandemiei vorbim despre banii europeni care salveaza vieti, in perioada urmatoare avem in vedere ca banii europeni sa ajute o economie sanatoasa imediat ce mediul social o va permite.

Ce a obtinut Romania in urma negocierilor:

- Flexibilitatea alocarii de sume intre fonduri (Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European si Fondul de Coeziune) inseamna ca este permis transferul de fonduri pentru finantarea noilor prioritati de investitii, astfel incat banii europeni sa fie realocati eficient.

- Flexibilitatea alocarii de fonduri intre programele operationale†inseamna ca pot fi transferati bani de la un program operational la altul pentru a finanta masurile pentru combaterea efectelor negative ale raspandirii coronavirusului.

- Flexibilitatea alocarii de fonduri intre categoriile de regiune inseamna sprijinirea tuturor localitatilor din Romania afectate de COVID-19.

- Reducerea concentrarii tematice inseamna, spre exemplu, posibilitatea transferarii de fonduri initial destinate cercetarii catre la mediul de afaceri in scopul relansarii economice.

- Cofinantarea integrala a cheltuielilor declarate incepand cu 1 iulie pana pe 30 iunie 2021 inseamna ca in perioada mentionata sumele aferente cofinantarii nationale nu mai trebuie asigurate de la bugetul de stat, fapt care reduce presiunea pe deficitul bugetar.

- Renuntarea la solicitarea evaluarii ex-ante pentru instrumentele financiare pentru finantarea capitalului de lucru inseamna ca sunt reduse sarcinile administrative si intarzierile in implementare pentru a reactiona mai eficient la criza de sanatate publica.

Ce urmeaza din 2021?

Dincolo de eficientizarea alocarilor financiare permise de noul Regulament european, Ministerul Fondurilor Europene anunta etapele ce urmeaza a fi parcurse impreuna cu celelalte institutii, conform memorandumului Masuri privind elaborarea documentelor programatice finantate din fonduri europene 2021-2027 adoptat de Guvernul Romaniei:

1.      Semnarea de catre fiecare minister a Ordinelor Comune in vederea constituirii echipelor care coordoneaza elaborarea fiecarui program operational;

2.      Finalizarea de catre ministerele responsabile, dupa caz, a autoevaluarilor nationale privind indeplinirea conditiilor favorizante pentru domeniile gestionate;

3.      Raportarea stadiului indeplinirii conditiilor favorizante aflate in curs de realizare, astfel incat la nivelul MFE sa poata fi monitorizat periodic progresul;

4.      Analiza de catre fiecare minister a primelor versiuni ale programelor operationale;

5.      Transmiterea catre CE a primelor versiuni ale Programelor Operationale si a Acordului de Parteneriat 2021-2027.

Pana in prezent, in contextul negocierilor cu Comisia Europeana, la nivelul Ministerului Fondurilor Europene au fost elaborate deja primele versiuni ce contureaza structura programelor operationale pana la nivel de indicatori de realizare si de rezultat pentru fiecare axa prioritara.

Vestea buna pentru romani este ca din anul 2021 va exista pentru prima oara un Program Operational dedicat exclusiv sanatatii, cu un buget de aproximativ 4,5 miliarde de euro, a reamintit ministrul Marcel Bolos, potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel