Procedura controlului judiciar implică multe acte și hârtii care pot întârzia transmiterea informațiilor în timp real.
Dorin Dumitrean, profiler IGPR, a fost invitatul Laurei Duță în cadrul emisiunii „Culisele Justiției”. Specialistul a abordat mai multe cazuri celebre, spunând care ar fi neajunsurile cazului Cherecheș.
În urmă cu câteva săptămâni, Cătălin Cherecheș a reușit să fugă din țară pentru o zi, după care a fost prins de autoritățile din Germania. Deși acesta a fugit, el nu va primi o pedeapsă în plus pentru fapta sa.
Dorin Dumitrean spune că o mare problemă se află la procedura controlului judiciar.
„Voi face o referire specială la controlul judiciar. Suntem o țară a cărei sistem penal se îngroapă singur în hârtii. Nu sunt eu abilitat în a critica sistemul judiciar, însă, nu vorbesc neapărat în lipsa unui probatoriu judiciar administrat împotriva cuiva și nu vorbesc neapărat de domnul Cherecheș. Din perspectiva modului în care reușim să aducem în fața justiției un personaj până când niște hârtii nu sunt scrise și nu se dispun anumite măsuri în scris, oricare individ din România este liber și evident beneficiază de un timp în care acesta poate părăsi teritoriul.”, ne-a spus Dorin Dumitrean.
„Chiar mă amuzam în ceea ce privește controlul judiciar. Inculpatul este obligat să se prezinte în fața organelor judiciare, dacă schimbă domiciliul e obligat să anunțe, dacă i se interzice părăsirea țării să anunțe. Nu vorbesc doar de Cherecheș pentru că nu e vorba doar despre el, nu e o breșă, ci de modul în care se fac actele de urmărire penală. Dacă plecăm de aici, din studioul tău și conduc cu viteză, cred că pot ajunge foarte rapid la Otopeni și părăsesc țara. Cât îmi trebuie? 20 de minute condiții de trafic aglomerat cum e acum. În maxim două ore ajung la Brașov maxim. Până se dau aceste hârtii cineva poate părăsi teritoriul României.”, a mai spus specialistul.
Una din întrebările pe care le mai pune acesta este legată de transmiterea informațiilor în timp real între autoritățile statului, neexistând o bază de date comună pentru toate instituțiile implicate.
„Cadrele de urmărire penală sunt obligate să anunțe la controlul vamal că cineva e dat în urmărire, dar se ridică întrebarea: Dacă această informație nu ajunge în timp real? Informațiile beneficiază de niște timp de latență. Cel ce primește hârtia o rezoluționează. Până atunci el poate trece.
Controlul judiciar e impus de instanță, dar e adresat față de niște persoană de la care tu emiți pretenția de corectitudine și de onestitate, adică aceea de a se prezenta în fața organelor judiciare. Și dacă nu o face, care este problema?”, a încheiat Dorin Dumitrean.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu