Zeci de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov au protestat în faţa instituţiei, nemulţumiţi de modificările la legile justiţiei şi mai ales la statutul magistraţilor, modificări care, în opinia lor, afectează grav independenţa sistemului judiciar.
Din punctul nostru de vedere, al celor care am ieşit azi, este un protest simbolic, în care cerem revenirea la normalitate. Apreciem că de ceva timp se operează modificări la legile justiţiei şi la statutul magistraţilor îndeosebi care afectează grav independenţa sistemului judiciar şi a fiecăruia dintre noi. Chiar dacă există discuţii, controverse la statutul procurorilor, noi credem că este esenţial să se recunoască faptul că în instrumentarea unor dosare procurorul trebuie să fie independent şi atunci, aceste modificări, pe care le-am auzit marţi seara, dar pe care nu le-am văzut, pentru că nu a apărut nicio ordonanţă publicată în Monitorul Oficial, noi credem că afectează şi mai mult acest statut al procurorului, pentru că loveşte în independenţa şi în libera apreciere a probelor de către fiecare procuror, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, Claudiu Sandu.
Procurorii au protestat cu pancarte: "Respectaţi MCV"; "Respectaţi independenţa justiţiei"; "Procuror independent".
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov a mai spus că nu a fost nimeni consultat din cadrul unităţii de parchet în legătură cu OUG.
OUG este unul dintre motivele protestului de azi. OUG se dă în situaţie de urgenţă. În acest moment nu există nici o urgenţă, cu excepţia urgenţei de ordin politic, care să justifice o nouă modificare a legilor justiţiei ca aceea anunţată marţi seara de ministrul Justiţiei. Din punctul meu de vedere şi al majorităţii colegilor mei, ieşirea publică şi atragerea atenţiei în mod public faţă de situaţia gravă în care se află justiţia este maximumul pe care-l putem face. (...) Putem să atragem atenţia că nu mai avem resurse, că modificările legislative ne afectează statutul şi, în cazul în care cazi victima unui infractor, care are o anumită pârghie, că mai multe nu pot să spun, s-ar putea să rămânem şi o victimă a justiţiei, a mai afirmat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.
Guvernul a adoptat marţi o ordonanţă de urgenţă care modifică legile justiţiei şi care se referă, printre altele, la delegările în funcţii de conducere de rang înalt din cadrul Ministerului Public, a anunţat ministrul Tudorel Toader.
Vezi și:
Jocuri la Bruxelles. Alex Coita: Kovesi este fenta
Dragoste la muzeu. Concurs inedit de Dragobete
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu