EXCLUSIV  Problemă cu deşeurile în Bucureşti. Marius Marinoff: Aveau la dispoziţie sute de milioane de euro să acționeze

Foto ilustrativ: Tom Fisk - Pexels
Foto ilustrativ: Tom Fisk - Pexels

Marius Marinoff, preşedintele Asociaţiei pentru Reciclare şi Management Integrat al Deşeurilor, a tras un semnal de alarmă cu privire la problema deşeurilor din Bucureşti,

Într-un interviu acordat DC News, Marius Marinoff, preşedintele Asociaţiei pentru Reciclare şi Management Integrat al Deşeurilor, a tras un semnal de alarmă cu privire la lipsa de preocupare a autorităţilor din Bucureşti cu privire la problema deşeurilor. Cu toate că municipalitatea putea profita de o finanţare de sute de milioane de euro pentru a rezolva problema, Marinoff spune că nu s-a făcut nimic, iar banii alocaţi de către Comisia Europeană au rămas necheltuiţi. 

"Ştiţi ce mă şochează pe mine? Nu înţeleg de ce în Bucureşti, care din 2014 are la dispoziţie 132 de milioane de euro, în 2019, pe vremea când au mai fost nişte negocieri cu Comisia Europeană, li s-au mai acordat încă 200 şi ceva de milioane de euro, de ce de atunci până astăzi nu a făcut nimic municipiul Bucureşti? De ce nu a făcut nişte staţii de sortare sau nişte gropi de gunoi?

Să nu uităm că în 2014, Iridex-ul îşi depăşise deja regimul de înălţime. Deja Glina, care e închisă de patru ani, în 2014 trăgea să-şi mai lungească agonia, cât de cât", a spus Marius Marinoff, preşedintele Asociaţiei pentru Reciclare şi Management Integrat al Deşeurilor, la DC News.

VIDEO: 

Youtube video image

Ce cantitate de deşeuri se reciclează în România

"Deşeurile sunt o afacere foarte mare, de câteva sute de milioane de euro pe an. Nu vorbesc de banii pe care îi avem pe fluxul normal. Există câteva sute de milioane de euro pe an care se fac în diverse forme, răspândiţi în toată România. Există prea puţin interes în ceea ce priveşte reciclarea şi recuperarea deşeurilor. (...)

În momentul de faţă, sistemul generează foarte mult deşeu reciclabil – plastic, sticlă, aluminiu, fier şi aşa mai departe -  şi foarte puţin se duce înspre reciclare. Noi ar trebui să ajungem la 30%. Noi generăm în jur de 2,4-2,5 milioane de tone de deşeuri reciclabile, ca ţară, pe an. Atât se pune pe piaţă. Atât se pune pe piaţă, 2,4-2,5 tone, din cele 7,2 milioane cât gunoi face România într-un an.

Din astea 2,5 milioane de tone, pe hârtie, noi arătăm că reciclăm în jur de 800.000 de tone, spre un milion. Ca să ajungem la procentul pe care ni-l cere Comisia Europeană, ar trebui să reciclăm undeva în jur de 1,8, spre aproape 2.

Ştiţi care e partea cea mai interesantă? Eu m-am gândit în felul următor: România zice că face în jur de 850.000 de tone pe an. Împărţit la o medie de, să zicem, 20 de tone pe un TIR, vă daţi seama câte TIR-uri cu reciclabile se plimbă pe străzile României?", a explicat Marius Marinoff, preşedintele Asociaţiei pentru Reciclare şi Management Integrat al Deşeurilor, în interviul acordat DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel