Premieră: Clujul se transformă în centru de transplant de inimi artificiale din 2011

inima artificiala
inima artificiala

O echipă de specialişti italieni de la Spitalul Bambino Gesu din Roma va efectua, în 2011, primele transplanturi de inimi artificiale împreună cu chirurgii cardivasculari clujeni, care au lucrat sub îndrumarea prestigiosul profesor universitar Mircea Bârsan, până în luna noiembrie a acestui an, şef al Clinicii de Chirurgie Cardiacă a Institutului Inimii. Pacienţii care urmează să fie operaţi vor fi selectaţi de medicii clujeni de pe listele de aşteptare.

Profesorul Guido Sani de la Universitatea din Florenţa consideră că echipa colegului său, Mircea Bârsan, este bine pregătită şi capabilă să facă intervenţii chirurgicale cu o astfel de complexitate. „Chiar dacă i se spune transplant de inima, de fapt este vorba de o susţinere a funcţiei ventricolului stâng, printr-o pompă alimentată cu baterii, care are ieşire în aorta toracică descendentă. Prin noua tehnică, se reduce foarte mult rata mortalităţii pacienţilor cu insuficienţă cardiacă”, a explicat profesorul Guido Sani. „Italienii vor veni cu inima artificială şi cu tehnica transplantului”, a spus dr. Traian Scridon, discipolul profesorului Mircea Bârsan, noul şef al Clinicii de Chirurgie Cardiacă a Institutului.

Inima artificială se numeşte Jarvik 2000 şi este un dispozitiv în greutate de 90 de grame, un diametru de 2,5 centimetri şi o lungime de 5,5 centimetri. Jarvik 2000 costă 150.000 de euro, dar partenerii italieni le vor dona pacienţilor din România inimile artificiale. Dispozitivul ingenios îi permite unui pacient operat, externat la 20 sau 25 de zile după intervenţie, să ducă o viaţă normală şi să practice, fără probleme, sportul. Transplantul este definitiv, iar inima funcţionează pe baza bateriei care alimentează permanent dispozitivul, informează Agerpres. Jarvik 2000 este singura soluţie modernă pentru salvarea pacienţilor bolnavi de insuficienţă cardiacă cronică, spun medicii.

În ultimul deceniu, numărul donatorilor de inimă, aflaţi în moarte cerebrală, s-a diminuat simţitor, de la 80% la 10%. Anul trecut, în ţările UE au fost efectuate 2.055 de transplanturi de inimă, iar pe listele de aşteptare sunt alţi 3.260 de pacienţi.

În luna octombrie a acestui an, medici de la Spitalul Bambino Gesu din Roma au efectuat primul transplant permanent de inimă artificială din lume. La doar două luni de la premiera medicală mondială, medicii italieni au venit la Cluj-Napoca pentru o colaborare pe termen lung cu Institutul Inimii Niculae Stancioiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel