Primăria Oradea, atacată de hackeri. "Nu se poate efectua nicio operaţiune"

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Primăria Oradea a fost ţinta unui atac cibernetic, de tip ransomware. Toate operaţiunile sunt oprite, cu excepţia celor de la taxe şi impozite.

Primăria Oradea a anunţat, luni, că operaţiunile din Sala Ghişeelor (Piramidă) au fost sistate temporar, cu excepţia încasărilor de taxe şi impozite, din cauza unui atac de tip "ransomware", care a criptat o parte din date.

"Primăria Oradea aduce la cunoştinţa publicului faptul că, în Sala Ghişeelor (Piramidă) de la parterul instituţiei, nu se poate efectua nicio operaţiune, cu excepţia încasărilor de taxe şi impozite. Situaţia a fost creată de un atac de tip 'ransomware', care a criptat o parte din date. Menţionăm că 100% din date vor fi recuperate din backup, durata restaurării acestora luând însă mai mult timp. Până la restaurarea completă a acestora, sistemul de management documente CID nu va fi operaţional", a informat, într-un comunicat, Biroul de presă al primăriei.

Potrivit sursei, în prezent se fac verificări continue pentru rezolvarea rapidă a problemei.

De asemenea, administraţia locală a transmis scuze populaţiei pentru inconvenientul creat, scrie Agerpres.

Atac cibernetic uriaş în SUA 

În jur de 200 de companii şi business-uri americane au fost afectate în urma unui atac cyber „colosal” şi, în acelaşi timp, „neobişnuit de sofisticat”, de tip ransomware. Specialiştii americani în securitate IT suspectează că în spatele acestui atac cibernetic s-ar afla gruparea de hackeri ruşi REvil, informează Reuters.

Hackerii au ţintit mai întâi o companie IT din Florida (Kaseya), după care atacul s-a răspândit prin toate reţelele companiilor şi corporaţiilor care folosesc software-ul respectivei companii. Aceasta este, conform specialiştilor IT, o metodă avansată prin care un hacker reuşeşte să obţină controlul asupra unui software pentru a compromite ulterior, utilizatorii acelui software.

„Vorbim despre un atac colosal, cu efecte devastatoare asupra reţelei informatice (supply chain)”, a declarat John Hammond, specialist în securitate cibernetică.

Atacul a avut loc vineri, 2 iulie

Breşa de securitate informatică s-a produs vineri după-amiaza, când toate companiile şi firmele americane se pregăteau de închiderea programului, înaintea weekend-ului în care în SUA se sărbătoreşte Ziua Independenţei, pe 4 iulie, arată BBC.

Reprezentanţii Kaseya au declarat, într-un comunicat publicat pe site-ul companiei că investighează în prezent „un potenţial atac”. Compania a refuzat să spună ce fel de firme au fost afectate şi domeniul de activitate al acestora. Agenţia federală de Securitate Cibernetică şi Infrastructură IT a Statelor Unite a precizat, într-un comunicat că urmează să investigheze acest atac.

Ransomware este un tip de malware (software maliţios) folosit de hackeri pentru a extorca bani. Hackerii restricționează accesul la date până la plata răscumpărării, utilizând criptarea sau blocând utilizatorii. În cazul acestui atac, utilizatorilor americani afectaţi li s-au cerut sume de de la câteva mii şi până la 5 milioane de dolari.

 VEZI Hackeri din Rusia, atac cibernetic "colosal" în SUA. Lanţ de supermarketuri din Europa, închis

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel