Fondul Mondial de Luptă contra Cancerului a actualizat recent lista de recomandări pentru a reduce riscul de cancer. Regăsim sfaturile clasice foarte importante, referitoare la alimentație și mișcare, dar și recomandări de ultimă oră.
Cele 11 recomandări sunt linii directoare elaborate de un grup internațional de oameni de știință, pe baza studiilor recente în domeniul prevenției cancerului.
Autorii ne sfătuiesc să respectăm sfaturile în ansamblu pentru a reduce pe cât posibil riscul de cancer.
1. Țineți greutatea sub control! Încercați să vă mențineți greutatea în limite sănătoase, conform indicelui de masă corporală, între 18 și 25.
2. Faceți mișcare! Practicați o activitate fizică la nivel moderat, cel puțin cinci zile pe săptămână, minimum 30 de minute pe zi. Evitați să stați pe scaun timp îndelungat, obișnuiți-vă să vă ridicați cel puțin o dată pe oră pentru a face câțiva pași.
3. Mâncați cât mai multe alimente integrale, naturale, cât mai puțin procesate, legume, fructe, leguminoase.
4. Consumați cât mai puțină hrană fast food și alte alimente procesate, rafinate. În general, alimentele ce provin din industria alimentară conține multe grăsimi, amidon, zahăr, sare, aditivi.
5. Reduceți cantitatea de carne roșie prelucrată (mezeluri) și neprelucrată (carne de vită, porc, miel).
6. Evitați sau chiar eliminați complet băuturile care conțin zahăr adăugat.
7. Limitați consumul de alcool.
8. Încercați să obțineți dintr-o dietă echilibrată și variată toți nutrienții esențiali și evitați suplimentele alimentare care pretind efecte anti-cancer.
9. Alăptați-vă bebelușul, acest obicei fiind benefic atât pentru mamă, cât și pentru copil.
10. Renunțați la fumat.
11. Protejați-vă de razele soarelui.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News