Președinte CSM, revocare. Motivul invocat de magistrați

Justiție
Justiție

Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Braşov a decis iniţierea procedurii de revocare din funcţia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii din partea curţilor de apel a Liei Savonea, preşedintele instituţiei, pe motiv că a iniţiat modificarea legilor justiţiei în lipsa unei hotărâri a Plenului CSM.

"Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Braşov, cu majoritatea voturilor celor prezenţi, a hotărât iniţierea procedurii de revocare din funcţia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, din partea curţilor de apel, a doamnei judecător Lia Savonea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, motivat de încălcarea art.38 alin.5 din Legea nr.317/2004, în sensul că a iniţiat, în data de 29.01.2019 modificarea Legii nr.303/2004 şi a Legii nr.304/2004, în lipsa unei hotărâri a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii", precizează un comunicat de presă al Curţii de Apel Braşov.

Următorul demers este anunţarea celorlalte curţi de apel din ţară şi a Curţii de Apel Militară, care trebuie să voteze dacă sunt de acord sau nu cu această procedură

Potrivit comunicatului de presă al Curţii de Apel Braşov, pe lângă iniţierea procedurii de revocare din funcţia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, din partea curţilor de apel, a judecătoarei Lia Savonea, preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Adunarea Generală a Judecătorilor a adoptat şi un punct de vedere referitor la modificările aduse legilor justiţiei prin OUG nr.7/2019.

Vezi și: Toader, OUG 7/2019. Ministrul Justiției, decizii-cheie

"Încălcarea principiului separării carierelor"

Judecătorii Curţii de Apel Braşov au dezaprobat, în unanimitate, "nerespectarea de către puterea Executivă a principiului cooperării loiale, prin adoptarea actului normativ menţionat în mai puţin de 24 ore, de la momentul solicitării avizului Consiliului Superior al Magistraturii, punând acest organism în imposibilitatea practică de a-l emite".

"Apreciază că nu este îndeplinită condiţia urgenţei prevăzută de art.115 alin.4 din Constituţie cu privire la majoritatea modificărilor legislative (cu excepţia celor privind admiterea în magistratură şi înlăturarea necorelării din legislaţia anterioară referitoare la punctajul aferent probelor din cadrul concursului pentru promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie). Subliniază încălcarea principiului separării carierelor judecătorilor şi procurorilor prin modificarea în sensul că şi vechimea în funcţia de procuror (nu doar cea în funcţia de judecător) este luată în considerare la promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi acordarea posibilităţii unui judecător de a fi numit într-o funcţie de conducere în cadrul Ministerului Public. Atrage atenţia asupra eliminării controlului ierarhic superior al actelor emise de procurorul şef al Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, contrar dispoziţiilor art.132 alin.1 din Constituţie şi a Deciziei nr.33/2018 a Curţii Constituţionale a României (pct. 149/151)", se mai arată în comunicatul Curţii de Apel Braşov.

Vezi și: ZODIA care cunoaște succesul. Astrolog DCNews: Veți avea protecție

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel