Premierul olandez și-a cerut scuze militarilor ONU. Gest cu însemnătate istorică

Sursă foto: Facebook (Mark Rutte)
Sursă foto: Facebook (Mark Rutte)

Premierul olandez și-a prezentat scuzele pentru episodul Căștilor Albastre din 1995. 

Premierul olandez, Mark Rutte, a prezentat scuze Căştilor albastre din ţara sa desfăşurate pentru a apăra "zona protejată" a ONU din Srebreniţa, Bosnia, în 1995, afirmând, în acest context, că există lecţii care trebuie învăţate din răspunsul lumii la invazia rusă din Ucraina, informează AFP.

Slab înarmate, forţele olandeze de menţinere a păcii au fost copleşite şi neputincioase în faţa cuceririi oraşului Srebreniţa (nord-estul Bosniei) de către forţele sârbilor bosniaci conduse de liderul lor militar Ratko Mladic în iulie 1995.

Aproape 8.000 de bărbaţi şi tineri au fost ucişi după cucerirea oraşului de către sârbi. Crimele, cele mai grave din Europa de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost descrise drept genocid de către justiţia ONU.

După 27 de ani, Olanda rostește scuzele atât de așteptate de veterani

Rutte le-a spus veteranilor unităţii Dutchbat III, sâmbătă, la o bază militară din Schaarsbergen, în estul Olandei, că aproape 27 de ani mai târziu, unele cuvinte încă nu au fost rostite.

Astăzi, în numele guvernului olandez, prezint scuzele mele tuturor femeilor şi bărbaţilor din Dutchbat III. Vouă şi persoanelor care nu sunt astăzi aici, a spus Rutte.

Premierul a adăugat că forţele de menţinere a păcii "au încercat întotdeauna să facă ceea ce trebuie în circumstanţe dificile, chiar şi atunci când acest lucru nu mai era posibil".

Eşecul pacificatorilor de a preveni masacrul de la Srebreniţa a afectat de atunci conştiinţa naţională olandeză.

Guvernul nu a oferit sprijin. Veteranii: Unde e lumea?

De asemenea, Rutte şi-a cerut scuze pentru "lipsa de sprijin" din partea guvernului atunci când soldaţii olandezi s-au întors acasă. Veteranii olandezi au avut dreptate să se întrebe "unde era lumea" atunci când a avut loc masacrul de la Srebreniţa, a adăugat Rutte.

Şi, bineînţeles, astăzi ne gândim la fel: unde ne aflăm acum, acum că poporul ucrainean suferă din cauza agresiunii brutale a Rusiei, a spus el.

Cât de dureros este faptul că pe continentul nostru este din nou război şi că se comit din nou crime de război la doar câteva ore de zbor", a spus el.

Rusia a fost acuzată de crime de război în Ucraina, în special în oraşele din jurul capitalei Kiev, unde au fost găsite sute de cadavre.

Sârbii au masacrat 350 de musulmani bosniaci

Statul olandez a fost găsit parţial responsabil pentru masacrarea de către forţele sârbe a 350 de musulmani bosniaci în iulie 1995, de către Curtea Supremă a ţării în 2019. Aceşti bărbaţi au căutat să se refugieze la baza forţelor de menţinere a păcii Potocari din Srebreniţa, dar au fost alungaţi de acolo înainte de a fi răpiţi şi ucişi de forţele sârbilor bosniaci.

Forţele olandeze de menţinere a păcii au fost copleşite la baza lor din Potocari de afluxul masiv de oameni care căutau protecţie din partea soldaţilor ONU. Pacificatorii au închis porţile bazei lor pentru noii sosiţi înainte de a permite forţelor lui Mladic să-i evacueze pe refugiaţi.

Bărbaţii şi adolescenţii au fost separaţi de femei şi duşi în autobuze la locurile de execuţie, iar cadavrele lor au fost aruncate în gropi comune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel