Premieră medicală: Operație de varice în 30 de minute

O nouă operație de înlăturare a varicelor, care constă în „arderea” întregului vas varicos cu o substanță polimerizatoare, a fost realizată, în premieră națională, de o echipă de chirurgi de la Spitalul Județean Timișoara. 

Numită Vena Seal, noua intervenție minim-invazivă durează 30 de minute și nu necesită o pregătire preoperatorie. Un alt avantaj: durata recuperării este foarte redusă.

Pacientul pleacă pe propriile picioare după câteva ore, pentru că nu este nevoie de anestezie loco-regională, rahianestezie sau peridurală şi sunt excluse riscurile post-anestezie.

Noua procedură nu are contraindicaţii sau limite de vârstă, dar se recomandă în fazele incipiente ale bolii varicoase. Anestezia este punctiformă.

Prima intervenţie a fost efectuată de o echipă condusă de şeful Secţiei de Chirurgie Generală I, dr. Sorin Olaru, pe o pacientă de 40 de ani, care după jumătate de oră a putut pleca acasă, fără varice.

Pentru că intervenţia se poate efectua în pauza de masă, este supranumită "Lunch time surgey".

Cum se realizează noua metodă de cateterizare a venelor varicoase?

„La fel ca şi în cateterizările pe cord, şi în cazul nostru se introduce un cateter fin în vasul bolnav, unde se eliberează o substanţă activă, un polimer, care desfiinţează vena bolnavă. Cateterul se retrage progresiv, rămâne substanţa care desfiinţează vena bolnavă. O venă afectată varicos este compromisă în totalitate şi trebuie înlăturată total, de exemplu din zona genunchiului până în în cea inghinală sau până la gleznă”, a declarat, pentru Agerpres, conf. dr. Daniela Radu, directorul medical al Spitalului Judeţean Timişoara.

În corpul uman, 95% din sânge se întoarce la inimă prin sistemul venos profund şi doar 5% din sânge se întoarce prin sistemul venos superficial. În mod normal, aceste vene superficiale nu sunt sinuoase, ci au traiectul drept. Când ele se umflă şi devin sinuoase, pronunţate, dilatate, înseamnă că sunt bolnave, sângele stagnează, se trombozează şi se poate infecta, constituind o posibilă complicaţie la un moment dat.

De ce trebuie îndepărtate varicele?

„Acele vene bolnave noi trebuie să le îndepărtăm pentru că se pot complica, de la tromboză extensivă pot ajunge la ulcer varicos care se vindecă foarte greu. Există metode clasice, de smulgere a venei bolnave, safelectomia, dar în timp s-au dezvoltat metode noi minim invazive, endovenoase, cum sunt laserul sau radiofrecvenţa, pentru tratamentul acestor vene bolnave. Există un principiu chirurgical, anume că orice ţesut anormal, degenerat, trebuie îndepărtat”, a explicat specialistul.

Metoda este folosită de câţiva ani în Europa, dar la noi a pătruns mai târziu din cauza costurilor foarte ridicate ale substanţei polimerizatoare folosite. Intervenţia este gratuită pentru pacienţi, deşi preţul substanţei active polimerizatoare este foarte ridicat.

În România, aproximativ 30% din populație suferă de boală varicoasă cronică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel