Premieră în UE: Obligativitatea introducerii camerelor de supraveghere în abatoare

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Noua legislație a fost gândită cu scopul de a asigura că animalele nu sunt maltratate înainte de a fi ucise.
 

Abatoarele spaniole vor trebui să instaleze sisteme de supraveghere video pentru a se asigura că animalele nu sunt maltratate înainte de a fi ucise.

Regulamentul, care face ca Spania să fie prima țară din UE care a făcut obligatorie instalarea de camere în acest tip de sisteme, îndeplinește cerințele care decurg din strategia europeană Farm to fork, prezentată la începutul anului 2020, cu care Bruxelles-ul urmărește să treacă la un model alimentar mai echitabil, durabil și mai prietenos cu mediul, potrivit unui articol publicat de Agrifood.

Potrivit Guvernului spaniol, utilizarea camerelor de luat vederi va face posibilă efectuarea de verificări suplimentare față de cele efectuate până acum în abatoare.

Cel mai inovator aspect este că implementarea camerelor va fi obligatorie în toate abatoarele, indiferent de dimensiunea acestora. Regulamentul acordă abatoarelor mari o perioadă de un an pentru a se adapta, în timp ce cele mici vor avea doi ani pentru a face acest lucru.

Noua legislație va permite stabilirea unor instrumente de control suplimentare pentru a se asigura că, în toate abatoarele spaniole, inclusiv în abatoarele mobile, suferința animalelor este redusă la minimum, în timpul descărcării, transferului, așternutului sau asomării animalelor.

Pentru executivul iberic, acesta este un regulament ”care plasează Spania în fruntea Europei în acest sector și care, pe lângă garantarea bunăstării animalelor pe durata șederii lor în abatoare, îmbunătățește și garanțiile de siguranță alimentară pentru consumatori”.

Citește și:

Proiect de lege: Câinii fără stăpân care nu sunt adoptați la 14 zile după ce ajung în adăpost nu vor mai fi eutanasiați

Situaţia câinilor fără adăpost din România s-a agravat considerabil în ultimii ani. Ultima modificare majoră a OUG 155/2001, ordonanţă care prevede gestionarea câinilor fără stăpân, a avut loc acum aproape 10 ani. România are nevoie de o legislaţie mai bună pentru protecţia animalelor. De măsuri clare, care să ajute animalele, arată un comunicat de presă al USR. „În prezent, în adăposturile pentru animale din România, este folosită o metodă de eutanasiere agresivă a câinilor maidanezi. Metoda este însă ineficientă din punct de vedere statistic, neputând ţine pasul cu numărul din ce în ce mai mare al câinilor nesterilizaţi, care se înmulţesc incontrolabil. De exemplu, un mascul şi o femelă nesterilizaţi, conform datelor, pot avea într-un an 16 urmaşi, iar în şase ani aceştia pot avea peste 60.000. Mulţi câini ajung să moară în condiţii greu de imaginat”, se menționează în comunicat. Vaccinarea, sterilizarea şi microciparea câinilor trebuie să fie făcute imediat ce aceştia ajung în centrele de adăpost.

Sterilizarea, o soluţie

Pentru a reduce numărul de câini de pe străzi şi din adăposturi, cea mai bună soluţie este sterilizarea lor. Investiţiile în sterilizare pot fi aplicate uşor. Fondurile pot fi obţinute de stat prin aplicarea reală a OUG 155/2001 şi a sancţionării celor care nu o respectă. Promovarea adopţiei câinilor aflaţi în adăposturi să fie făcută intensiv pe toate canalele disponibile: la sediul şi pe paginile de internet ale adăposturilor, dar şi pe reţelele de socializare şi în cadrul târgurilor de adopţii şi evenimentelor de profil. Proiectul este înregistrat la Senat, primă Cameră sesizată, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel