PREMIERĂ. Bebeluș născut datorită unui transplant de uter între surori gemene

O femeie născută fără uter a adus pe lume un băiețel datorită unui transplant de uter, organ primit de la sora sa geamănă. 

Joi, la Bologna (Italia), o femeie născută fără uter a reușit să aducă pe lume un băiețel. Această performanță a fost posibilă datorită unui transplant de uter de la sora sa geamănă. Este vorba despre prima naștere din lume după un transplant de uter între surori gemene. Operația a fost realizată de chirurgul suedez Mats Brännström, pionier în domeniul transplantului uterin, informează cotidianul francez Le Figaro. 

Tânăra nu avea uter din cauza unei malformații congenitale specifice sindromului Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH), o boală ale cărei cauze nu sunt cunoscute, iar în unele cazuri este transmisă genetic. Aproximativ o femeie din 4.500 este afectată de sindromul MRKH. 

Transplant de uter: 15 ore a durat intervenția

Transplantul de uter este o intervenție excepțională. În cazul de față au fost necesare 15 ore pentru a transfera uterul de la o geamănă la alta: 10 ore pentru prelevarea uterului de la donatoare, 5 ore pentru implantare. Intervenția a fost realizată la Spitalul universitar din Belgrad (Serbia). 

O altă premieră: absența imunosupresoarelor. În mod normal, aceste medicamente sunt utilizate în cazul unui transplant pentru a preveni respingerea grefei de către organismul primitorului. Or, aici, fiind vorba despre un transplant între gemeni identici (univitelini), uterul transplantat nu a fost perceput ca un corp străin de către organismul pacientei. 

„Este o etapă importantă în domeniul medicinei reproductive și transplantului”, a declarat prof. Mats Brännström, într-un comunicat. „Aceasta se adaugă succesului din transplantul de uter de la mamă la fiică, unde am constatat o rată a nașterilor de 85% (bebeluși veniți pe lume). 

Această intervenție revoluționară este o speranță pentru mii de femei afectate de infertilitate, în cazul cărora obținerea unei sarcini este imposibilă. Este vorba despre femei cu sindromul MRKH sau cele care au suferit o histerectomie (extirpare a uterului) din diverse cauze, inclusiv cancer. 

Primul transplant de uter realizat de prof. Mats Brännström a avut loc în 2013. De atunci, 9 transplanturi au fost efectuate, din care au rezultat 8 nașteri și o sarcină în curs de evoluție. 

În total, la nivel mondial, au fost realizate 40 de transplanturi de uter, din care au rezultat 11 nașteri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel