PREMIERĂ. Bebeluș născut datorită unui transplant de uter între surori gemene

Steluța Indrei / 30 iun 2018 / 16:17 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

O femeie născută fără uter a adus pe lume un băiețel datorită unui transplant de uter, organ primit de la sora sa geamănă. 

Joi, la Bologna (Italia), o femeie născută fără uter a reușit să aducă pe lume un băiețel. Această performanță a fost posibilă datorită unui transplant de uter de la sora sa geamănă. Este vorba despre prima naștere din lume după un transplant de uter între surori gemene. Operația a fost realizată de chirurgul suedez Mats Brännström, pionier în domeniul transplantului uterin, informează cotidianul francez Le Figaro. 

Tânăra nu avea uter din cauza unei malformații congenitale specifice sindromului Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH), o boală ale cărei cauze nu sunt cunoscute, iar în unele cazuri este transmisă genetic. Aproximativ o femeie din 4.500 este afectată de sindromul MRKH. 

Transplant de uter: 15 ore a durat intervenția

Transplantul de uter este o intervenție excepțională. În cazul de față au fost necesare 15 ore pentru a transfera uterul de la o geamănă la alta: 10 ore pentru prelevarea uterului de la donatoare, 5 ore pentru implantare. Intervenția a fost realizată la Spitalul universitar din Belgrad (Serbia). 

O altă premieră: absența imunosupresoarelor. În mod normal, aceste medicamente sunt utilizate în cazul unui transplant pentru a preveni respingerea grefei de către organismul primitorului. Or, aici, fiind vorba despre un transplant între gemeni identici (univitelini), uterul transplantat nu a fost perceput ca un corp străin de către organismul pacientei. 

„Este o etapă importantă în domeniul medicinei reproductive și transplantului”, a declarat prof. Mats Brännström, într-un comunicat. „Aceasta se adaugă succesului din transplantul de uter de la mamă la fiică, unde am constatat o rată a nașterilor de 85% (bebeluși veniți pe lume). 

Această intervenție revoluționară este o speranță pentru mii de femei afectate de infertilitate, în cazul cărora obținerea unei sarcini este imposibilă. Este vorba despre femei cu sindromul MRKH sau cele care au suferit o histerectomie (extirpare a uterului) din diverse cauze, inclusiv cancer. 

Primul transplant de uter realizat de prof. Mats Brännström a avut loc în 2013. De atunci, 9 transplanturi au fost efectuate, din care au rezultat 8 nașteri și o sarcină în curs de evoluție. 

În total, la nivel mondial, au fost realizate 40 de transplanturi de uter, din care au rezultat 11 nașteri. 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22