Praful saharian va continua să afecteze România și sud-estul Europei pentru încă două-trei zile, iar ploile ar putea aduce depuneri vizibile pe mașini și geamuri.
Florinela Georgescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a explicat că praful saharian, care se află deasupra României, va continua să se scuture încă două-trei zile, afectând nu doar România, ci și o zonă mai largă din sud-estul Europei. Acesta provine din nordul Africii și are concentrații tot mai mari de praf. Potrivit acesteia, ploile ar putea aduce depuneri vizibile pe mașini și geamuri, fenomen cu care românii s-au obișnuit deja.
„Praful saharian s-a scuturat deasupra României, plutește încă în aer, se duce înspre nord?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Se scutură pentru că se va mai scutura două-trei zile de acum încolo, și nu numai deasupra României, deasupra părții de sud-est a Europei, un sud-est mai amplu care să cuprindă inclusiv bazinul central al Mării Mediterane, deci înspre Peninsula Italică, Marea Adriatică. Este un aer care a venit dinspre nordul Africii, cu o încărcătură de praf cu concentrații din ce în ce mai mari, adică este posibil ca ploile de duminică și luni să aducă și depuneri pe care să le observăm pe mașini, pe geamuri... acea murdărie pe care o știm deja. Ne-am obișnuit cu ea”, a spus Florinela Georgescu.
Directorul executiv al ANM a explicat că praful saharian, în concentrațiile sale actuale, nu reprezintă un pericol major pentru oameni. Acesta parcurge o distanță mare până ajunge în țară, pierzându-și din concentrație și manifestându-se mai mult la înălțimi mari. Astfel, în zonele joase, nu se simte o încărcătură semnificativă de praf saharian.
„E pe mașină, dar nu mai e în aer. E periculos pentru oameni, pentru cei cu alergii?”, a întrebat Val Vâlcu.
El, în sine, prin concentrațiile sale de diverse substanțe, nu prezintă neapărat un pericol. Atunci când nu plouă, el vine de departe, până ajunge la noi în țară parcurge o distanță destul de mare. În primul rând, mai pierde în concentrație și, în al doilea rând, are tendința de a se manifesta mai ales la înălțimi mai mari. Deci nu suntem într-o zonă în care să simțim când respirăm că există încărcătură de praf saharian. Poate mai degrabă simțim alți poluanți”, a spus Florinela Georgescu.
Florinela Georgescu a menționat că ninsorile așteptate în zona montană ar putea fi ușor colorate din cauza acestui praf. Totuși, nu se așteaptă ca invaziile de aer tropical cu praf saharian să provoace probleme respiratorii grave, cum se întâmplă în alte țări europene, România fiind mai ferită de acest fenomen.
„Deci cei care s-au dus să inhaleze aer curat de munte ar putea să constate, să fie mai aproape de acest nor de praf”, a spus Val Vâlcu.
„Ar putea. Cine știe, poate ninsorile acelea pe care le așteptăm în zona montană, începând de duminică noapte, să apară puțin colorate din cauza acestui praf, dar nu aș spune că suntem într-o zonă în care invaziile de aer tropical cu încărcătură de praf saharian să creeze probleme respiratorii, cum se întâmplă în alte țări europene: Spania, Grecia, în sudul Italiei. Noi suntem puțin mai departe, mai feriți. La noi este mai degrabă un fenomen deosebit, care creează neplăceri mai minore”, a spus Florinela Georgescu.
Declarațiile au fost făcute vineri, 14 martie 2025.
Video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News