EXCLUSIV  De ce poluarea e mai intensă în nopțile reci. Explicația Florinelei Georgescu (ANM) / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm

Florinela Georgescu (ANM) a explicat de ce poluarea se resimte mult mai intens în nopțile reci. 

Florinela Georgescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a vorbit despre impactul condițiilor meteorologice asupra poluării aerului în București, explicând că presiunea atmosferică ridicată și lipsa vântului favorizează acumularea poluanților în straturile inferioare ale atmosferei. Ea a menționat că acest fenomen, cunoscut sub numele de inversiune termică, este mai pronunțat noaptea și în primele ore ale dimineții, ceea ce duce la concentrații ridicate de poluanți. 

„În București, în nopțile geroase de săptămâna trecută, am observat mirosul de la acele fabrici de prelucrat deșeuri - dau foc unor caroserii, ard cauciucuri să recupereze țesătura metalică, cupru. Aceste topitorii de metale funcționează noaptea și simțim mai puternic fumul din jurul Capitalei", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

„Lucrurile stau în felul următor... În perioada în care a fost foarte rece în februarie și chiar și acum, în ultimele zile, presiunea atmosferică foarte ridicată face ca mișcările aerului să fie preponderent descendente, deci de sus în jos, ceea ce blochează procesul de dispersie a poluantului din stratul cel mai de jos.

Deci când este frig și este presiune atmosferică, atunci se formează acel calm atmosferic - deci nu este vânt, nu sunt favorizate mișcările verticale ascendente - și atunci tot poluantul stă în straturile cele mai joase. De exemplu, pe unde mai sunt coșuri, puteți vedea cum fumul nu o ia în sus.

Acest lucru este mai accentuat pe parcursul nopților și în primele ore ale zilelor pentru că atunci inversia termică este cea mai pronunțată, deci atunci aerul cel mai rece tinde să se mențină în stratul cel mai jos. Acolo mișcările descendente sunt cele mai pronunțate, acolo și atunci, și, ca urmare, poluarea înregistrează valorile cele mai ridicate, dar categoric situația nu este cu mult mai bună nici ziua. Poate și activitățile acestea mai puțin legale se petrec mai ales noaptea și contribuie și ele la accentuarea disconfortului. (...)

Pe lângă aceste activități de recuperare a anumitor metale, lumea se și încălzește, din păcate, arzând tot felul de lucruri.

Inversiunile termice apar mai puțin vara, dar atunci când este ceață, de exemplu, poate fi un semnal de inversiune termică. Pe de altă parte, ceața, la rândul ei, este un fenomen care păstrează poluantul, particulele, aproape de sol", a spus Florinela Georgescu la DC News.

 

Video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel