Posibilitatea unui cutremur mare în Vrancea, după seismul din Arad. Gheorghe Mărmureanu: Nu știm cât de puternice pot fi / Diferența față de Turcia

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Gheorghe Mărmureanu, fost director INFP, a intervenit telefonic la Antena3 CNN, unde a vorbit despre cutremurele recente și legătura acestora cu cele produse în Turcia.

În urma producerii cutremurelor din Turcia, țara noastră a fost foarte des lovită de seisme și oamenii au început să-și pună întrebări, să facă legături și să fie tot mai îngrijorați de posibilitatea producerii unui cutremur devastator. Seismologul Gheorghe Mărmureanu spune că un cutremur mare nu poate fi influențat de cutremurele din Turcia.  

„Activitatea seismică din Vrancea este afectată de acest val de cutremure din Turcia? Ne așteptăm la un cutremur mare în România?”, a întrebat Cătălina Porumbel.

„Nu, deoarece cutremurele mari, cu efecte puternice, se produc la adâncime, iar cele turcești nu au adâncime. Cutremurele turcești sunt mai de suprafață.”, a spus Gheorghe Mărmureanu la Antena3 CNN. 

„Cutremurele care au loc acum în partea de nord-vest a României sunt cutremure mai noi și nu știm cât de puternice pot fi. De obicei, noi nu am fost obișnuiți cu aceste cutremure, mai mult am fost cu Vrancea”, a mai spus Mărmureanu.

În acest sens, reamintim că și seismul care s-a produs ieri, 5 iunie 2023, în Arad, a fost unul de suprafață, la aproximativ 10 kilometri adâncime.

VEZI ȘI: Cutremur în Bulgaria

Un cutremur cu magnitudinea de 4,6 grade pe scara Richter s-a produs, miercuri după amiază, în Bulgaria.

Potrivit EMSC, un cutremur cu magnitudinea de 4,6 grade pe scara Richter s-a produs, marți după-amiază, în sudul Bulgariei. Epicentrul seismului a fost la 10 kilometri adâncime. 

Reamintim că ieri, 5 iunie 2023, un cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter, s-a produs în județul Arad. Mai multe clădiri au fost afectate și pe mai multe străzi au fost semnalate mai multe pagube, după ce bucăți de tencuială au căzut de pe fațade. ... Citește mai mult AICI.

VEZI ȘI: Cutremur Banat. Constantin Ionescu (INFP): Activitatea seismică în zonă nu a început acum 

Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), a oferit mai multe detalii privind cutremurul din Banat.

Cutremurul din Banat, cu magnitudinea 5,2 pe Richter, s-a produs la adâncimea de 5,6 km şi a avut 13 replici, a afirmat miercuri directorul general al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu.

"S-a simţit în Ungaria, Croaţia, Serbia"

"Intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de 7 grade Mercalli. Cutremurul s-a simţit la Arad şi în oraşele apropiate cum ar fi Lipova, cu intensităţi de 6 grade Mercalli. S-a simţit în oraşe cu distanţe mai mari de 100 km, cum ar fi Oradea, Cluj sau zona de sud a României, cu intensităţi de 4 grade. De asemenea, avem informaţii că s-a simţit în Ungaria, Croaţia, Serbia. Efectele cutremurului nu au fost aşa de mari, pentru că acceleraţiile în zonă au fost mici", a afirmat Ionescu, într-o conferinţă de presă, scrie Agerpres.

Potrivit acestuia, efectele seismului ar fi asociate cu căderi de coşuri sau crăpături în pereţi. ... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel