Polonia achiziționează 32 de elicoptere militare de la producătorul italian Leonardo

Sursa Foto YouTube
Sursa Foto YouTube

Polonia a semnat un contract pentru achiziționarea a 32 de elicoptere militare polivalente AW149 de la producătorul italian Leonardo, în valoare de 8,25 miliarde de zloți (aproximativ 1,75 miliarde de euro), a anunțat vineri ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak.

Potrivit unui comunicat al Ministerului polonez al Apărării, documentul prevede livrarea celor 32 de elicoptere AW149 cu un pachet logistic (piese de schimb și consumabile, precum și echipamente pentru manipularea la sol a elicopterelor), de instruire și simulatoare.

”Cel mai important lucru este că forțele terestre poloneze vor folosi elicoptere moderne. Acest lucru este extrem de important în contextul situației internaționale, al faptului că Rusia a invadat Ucraina, în contextul faptului că există un război care se desfășoară chiar la granița noastră de est. (…) Prin urmare, autoritățile poloneze au luat decizia de a accelera rapid procesul de modernizare a armatei poloneze”, a declarat Blaszczak, care a detaliat că elicopterele vor fi folosite de armată pentru transportul soldaților, sprijin aerian și operațiuni de evacuare sau căutare, potrivit Calea Europeană.

Versiunea de AW149 comandată de Polonia este ”puternic înarmată”, în special cu rachete antitanc, a arătat ministrul.

Acesta a făcut trimitere și la deciziile summitului NATO de la Madrid și la situația actuală de securitate.

”Este un eveniment foarte important în ceea ce privește securitatea Europei, dar și a întregii lumi. De ce menționez acest lucru? Pentru că deciziile luate ieri și alaltăieri în cadrul summitului privesc securitatea noastră, dar și securitatea întregii comunități a Alianței Nord-Atlantice și securitatea Uniunii Europene. Statele aliate se concentrează în special pe amenințările care vin dinspre Rusia. De aici și decizia revoluționară de a numi Rusia un stat care reprezintă o amenințare directă la adresa Alianței Nord-Atlantice”, a detaliat oficialul polonez.

Conform anunțului președintelui Statelor Unite, Joe Biden, făcut la summitul NATO de la Madrid, Polonia urmează să găzduiască primele forțe americane permanente pe flancul estic. Ca parte a măsurilor de balansare a posturii militare pe axa nord-sud a acestui flanc, SUA vor poziționa o brigadă capabilă să disloce elemente subordonate pe flancul estic.

Citește și...

Polonia a ridicat un nou gard de oţel, înalt de peste cinci metri, la frontiera cu Belarus

Polonia a anunţat că a finalizat un nou gard de oţel de-a lungul graniţei sale cu Belarus, pentru a limita fluxul imigranţilor fără documente.

Bariera - a cărei construire a costat 350 de milioane de dolari, are o înălţime de peste cinci metri şi a fost ridicată pentru a contracara fluxul tot mai mare de imigranţi - provenind, în special, din Orientul Mijlociu - care încearcă să traverseze frontiera de est a Uniunii Europene, scrie Rador. 

Belarus este gata să găzduiască arme nucleare în cazul unei amenințări din Vest, spune Lukașenko

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, aliat al Moscovei, a declarat joi că ţara sa este gata să găzduiască pe teritoriul său "arme nucleare" în caz de ameninţare din partea Occidentului, în plină criză asupra Ucrainei, informează AFP şi Reuters.

"Dacă va fi necesar (...) vom desfăşura nu doar arme nucleare, ci şi arme supernucleare, arme promiţătoare, pentru a ne apăra teritoriul", a declarat Lukaşenko, citat de mass-media belaruse.

Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă vor fi luate "măsuri stupide" de către "rivalii şi adversarii" Republicii Belarus, a subliniat Lukaşenko. "Dacă nu vor exista ameninţări din partea unor state neprietenoase faţă de Belarus, nu va fi nevoie de arme nucleare aici timp de o sută de ani", a adăugat el.

După destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, Belarus, la fel ca alte foste republici sovietice, a renunţat la armele nucleare desfăşurate pe teritoriul său la presiunile SUA şi a acceptat să le restituie Rusiei.

Constituţia belarusă prevedea ca ţara să rămână o "zonă fără arme nucleare". Cu toate acestea, articolul respectiv a fost înlocuit într-o nouă versiune a Constituţiei propusă de Lukaşenko şi asupra căreia belaruşii vor trebui să se pronunţe în cadrul unui referendum pe 27 februarie. Acest articol ar urma să fie înlocuit prin altul care "exclude o agresiune militară de pe teritoriul" belarus.

SUA şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu această reformă a Constituţiei belaruse, care ar putea permite o desfăşurare de arme nucleare ruse în Belarus, ţară ce se învecinează cu Ucraina şi Polonia, arată Agerpres.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel