Plombele cu amalgam, interzise în UE, de la 1 iulie. Conțin mercur

tratament_stomatologie
tratament_stomatologie

De la 1 iulie 2018, utilizarea plombelor cu amalgam este interzisă, pe teritoriul Uniunii Europene, în cazul pacienților sub 25 de ani, al femeilor însărcinate sau care alăptează, potrivit 20minutes.fr. 

Amalgamul dentar, utilizat pentru tratarea cariilor, sub forma așa-numitelor plombe metalice, este interzis de la data de 1 iulie 2018, de către Parlamentul European. 

Amalgamul dentar este un aliaj metalic de culoare argintie, compus din argint, mercur lichid și alte substanțe. Parlamentul European a decis interzicerea utilizării amalgamului dentar în cazul persoanelor sub 25 de ani, al femeilor însărcinate și celor care alăptează. O decizie considerată o recunoaștere a „toxicității mercurului dentar”, afirmă Geoffrey Begon, reprezentantul asociației „Non au mercure dentaire” (NAMD), care solicită interzicerea plombelor cu amalgam pentru întreaga populație. 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) clasifică mercurul și compușii săi în categoria „produse chimice extrem de îngrijorătoare pentru sănătatea publică”. Mercurul face parte din grupa metalelor grele. 

Impactul plombelor cu mercur asupra sănătății umane face obiectul unor dezbateri aprinse. 

Neurotoxicitate: mercur acumulat în creier

Potrivit unor specialiști, plombele cu amalgam „eliberează în permanență în organism mercur sub formă de vapori, care se acumulează în creier, tiroidă, plămâni, rinichi sau ficat”

Sunt studii care susțin că mercurul din amalgamul dentar are legătură cu dezvoltarea unor boli neurologice degenerative: Parkinson, Alzheimer, scleroză în plăci. Cu toate acestea, autoritățile sanitare din Franța, de exemplu, contrazic aceste rezultate. Ministrul francez al Sănătății a declarat: „Până acum, niciun studiu științific riguros nu a putut să evidențieze efectele negative ale obturațiilor cu amalgam asupra stării generale a pacienților”. 

Un document al Parlamentului European din 17 mai 2017, aflat la originea interzicerii care intră în vigoare de la 1 iulie 2018, justifică aceasta ca măsură de precauție: „Utilizarea mercurului în amalgamele dentare reprezintă cea mai importantă utilizare a mercurului în Uniunea Europeană și constituie o sursă semnificativă de poluare. (...) Pe de altă parte, este cazul să luăm măsuri specifice de protejare a sănătății membrilor vulnerabili ai populației, precum copiii și femeile însărcinate sau care alăptează”

Dentiștii evită plombele cu amalgam

În prezent, majoritatea medicilor dentiști folosesc alte materiale pentru plombele dentare, întrucât numeroase studii au arătat că mercurul utilizat este toxic atât pentru pacientul căruia i se aplică tratamentul, cât și pentru medicul stomatolog care lucrează cu acest metal.

O plombă cu amalgam conține între 120 și 570 mg de mercur, care este eliberat în timp datorită acțiunii mai multor factori: salivă, acizi stomacali, alimente, temperaturi înalte și altele. 

Se produc vapori de mercur care sunt absorbiți zi de zi pe parcursul întregii vieți, aceste plombe devenind o sursă „bogată” de toxicitate constantă, susțin medicii dentiști. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel