Un studiu recent aduce la lumină riscurile ascunse ale plasticului utilizat în produsele de zi cu zi, precum caserole, machiaj și detergenți.
Potrivit unui studiu recent, substanțele chimice sintetice cunoscute sub numele de ftalați – prezente în produse de larg consum precum recipiente pentru alimente, șampoane, cosmetice, parfumuri și jucării pentru copii – ar putea fi responsabile pentru peste 10% din decesele cauzate de boli cardiovasculare la nivel global în 2018, în rândul persoanelor cu vârste între 55 și 64 de ani, transmite CNN.
„Ftalații contribuie la inflamație și inflamație sistemică în arterele coronare, ceea ce poate accelera boala existentă și poate duce la evenimente acute, inclusiv deces”, a spus autorul principal, dr. Leonardo Trasande, profesor de pediatrie și sănătate publică la Facultatea de Medicină Grossman a Universității din New York (NYU). El este, de asemenea, director al Diviziei de Pediatrie de Mediu și al Centrului pentru Investigarea Pericolelor de Mediu din cadrul NYU Langone.
„Ftalații sunt cunoscuți pentru faptul că perturbă testosteronul”, a adăugat Trasande, menționând că, la bărbați, „nivelul redus de testosteron este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare la adulți”.
Ftalații au fost asociați, în studii anterioare, cu probleme de reproducere, cum ar fi malformații genitale și testicule nedezvoltate sau care nu au migrat în scrot la băieții nou-născuți, precum și cu niveluri reduse de spermă și testosteron la bărbații adulți. Alte studii i-au asociat cu afecțiuni precum: astm, obezitate infantilă și cancer.
„Acest nou studiu evidențiază impactul potențial uriaș al expunerii la DEHP – un tip de ftalat utilizat pentru a face plasticul mai flexibil – atât asupra sănătății publice, cât și asupra economiei. Constatările sunt în concordanță cu preocupările deja existente privind riscurile acestui compus”, a declarat David Andrews, director științific interimar al organizației Environmental Working Group, care urmărește expunerea populației la ftalați și alte substanțe chimice din materiale plastice. Andrews nu a fost implicat în cercetare.
Consiliul American al Chimiei, reprezentant al industriei de profil, a refuzat să comenteze rezultatele studiului, însă a precizat într-un e-mail că Grupul pentru Ftalați de Tip Înalt din cadrul organizației are ca scop promovarea avantajelor ftalaților de tip înalt, precum DINP și DIDP.
Adesea numiți „chimicalele de pretutindeni” pentru că sunt foarte comuni, ftalații sunt adăugați în produse de consum precum țevi de PVC, pardoseli din vinil, produse rezistente la ploaie și pete, tuburi medicale, furtunuri de grădină și unele jucării pentru copii pentru a face plasticul mai flexibil și mai rezistent la rupere.
Alte surse comune de expunere includ utilizarea ftalaților în ambalajele alimentare, detergenți, îmbrăcăminte, mobilier și materiale plastice auto. Ftalații sunt adăugați și în produse de îngrijire personală, cum ar fi șampoane, săpunuri, fixativ pentru păr și cosmetice, pentru a face parfumurile să dureze mai mult.
Sursa foto: Freepik
Oamenii sunt expuși atunci când respiră aer contaminat sau consumă alimente și băuturi care au intrat în contact cu plasticul, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.
Noul studiu, publicat marți în revista eBiomedicine, a analizat impactul unui singur ftalat — Di(2-etilhexil) ftalat, sau DEHP — asupra deceselor globale în 200 de țări și teritorii.
Trasande a declarat că cercetătorii au examinat date de sănătate și mediu provenite din zeci de studii la scară largă, care includeau și probe de urină ce conțineau metaboliți ai DEHP – un compus cunoscut pentru asocierea sa cu afecțiuni cardiovasculare.
DEHP a fost, de asemenea, asociat cu malformații congenitale, cancer și afectarea funcției de reproducere la bărbați, potrivit Propoziției 65 din California, o lege care obligă companiile să afișeze etichete de avertizare despre posibilele efecte asupra sănătății ale substanțelor chimice.
Cercetătorii au corelat nivelurile de expunere cu datele privind mortalitatea, furnizate de Institutul pentru Metrici și Evaluare a Sănătății (IHME), o instituție de cercetare din Statele Unite care colectează informații medicale la nivel global.
Analiza a constatat că expunerea la DEHP a contribuit la 368.764 de decese în 2018 în rândul bărbaților și femeilor cu vârste între 55 și 64 de ani la nivel global. Africa a reprezentat 30% dintre decesele cauzate de boli cardiace legate de DEHP, în timp ce Asia de Est și Orientul Mijlociu au reprezentat 25% din mortalitate, arată studiul.
Se crede că aceasta este prima estimare globală a oricărui efect asupra sănătății cauzat de expunerea la DEHP, a spus autoarea principală a studiului, Sara Hyman, cercetător asociat la Facultatea de Medicină Grossman a NYU.
„Prin evidențierea legăturii dintre ftalați și o cauză principală de deces la nivel mondial, concluziile noastre se adaugă la vasta bază de dovezi că aceste substanțe chimice prezintă un pericol uriaș pentru sănătatea umană”, a declarat Hyman într-un comunicat.
O limitare a cercetării constă în utilizarea unor coeficienți de risc din SUA pentru a estima decesele în alte țări, a menționat Andrews de la EWG.
„Deși autorii recunosc această limitare, presupun că relația dintre expunerea la DEHP și bolile cardiovasculare este aceeași la nivel global”, a transmis el într-un e-mail. „Acest lucru s-ar putea să nu fie adevărat, având în vedere diferențele semnificative în nivelurile de expunere și accesul la diagnostic și tratament al bolilor cardiovasculare între țări.”
Cercetări anterioare ale echipei lui Trasande au măsurat concentrația de ftalați în urina a peste 5.000 de adulți din SUA și au comparat acele niveluri cu riscul de deces timp de zece ani în medie.
În acel studiu, cercetătorii au constatat că ftalații ar putea contribui la 91.000 până la 107.000 de decese premature anual în rândul americanilor cu vârste între 55 și 64 de ani. Persoanele cu cele mai mari niveluri de ftalați aveau un risc mai mare de moarte din orice cauză, în special din cauze cardiovasculare.
Rezultatele au rămas valabile chiar și după ce cercetătorii au luat în considerare factori precum boli preexistente (de exemplu, boli de inimă, diabet, cancer), obiceiuri alimentare nesănătoase, nivelul de activitate fizică, greutatea corporală și expunerea la alte substanțe perturbatoare hormonale cunoscute, cum ar fi bisfenolul A (BPA), un compus chimic folosit în fabricarea plasticului și rășinilor, care poate interfera cu sistemul endocrin și a fost asociat cu probleme de sănătate.
Cercetătorii au calculat că aceste decese ar putea provoca pierderi economice pentru Statele Unite între 40 și 47 de miliarde de dolari pe an, din cauza scăderii productivității.
Sursa foto: Freepik
Este posibil să îți reduci expunerea la ftalați și alți perturbatori endocrini, spun experții.
„Evitați pe cât posibil plasticul. Reducerea consumului de alimente ultraprocesate poate reduce nivelurile de expunere la substanțe chimice”, a spus Trasande. „Nu încălziți niciodată alimentele în recipiente de plastic, nici la microunde, nici în mașina de spălat vase, deoarece căldura poate degrada materialul și substanțele pot fi absorbite mai ușor”, a adăugat el.
Citește și: Cum câteva minute de somn fac diferența: Obiceiuri care te fac mai deștept - Studiu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu