Față de cele 300 de miliarde ”mobilizate” de Comisia Europeană, împrumuturile ”reale” nerambursabile se ridică la 20 de miliarde pentru a fi împărțite între 27 de state membre.
Obțineți independența energetică deplină față de Rusia în termen de cinci ani, transferând sursele de aprovizionare către surse regenerabile sau importul de gaze din alte țări furnizori.
Acesta este scopul planului titanic european RepowerEu, prezentat în urmă cu o săptămână de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.
„Mobilizăm aproape 300 de miliarde de euro”, a anunțat numărul unu al Palazzo Berlaymont, punând în aceeași oală „72 de miliarde de granturi și 225 de miliarde de împrumuturi”. Dar, în general, împrumuturile nerambursabile destinate doar implementării planului se ridică la 20 de miliarde de euro care urmează să fie împărțite între cele 27 de țări UE, potrivit Europa Today.
În aceeași zi cu anunțul lui von der Leyen, a devenit clar că împrumuturile RepowerEu de 225 de miliarde EUR nu sunt altceva decât „rămășițe”ale Fondului de redresare lăsat pe masă de ţările membre.
Doar România, Italia și Grecia au solicitat de fapt întreaga felie de recuperare destinată țărilor individuale, preluând și sumele pe care acestea vor trebui să le restituie - cu dobândă - Uniunii Europene.
Deocamdată, celelalte state membre au lăsat împrumuturile la dispoziția lor în cuferele Bruxelles-ului, rezervându-și posibilitatea de a le solicita până la termenul de 31 august 2023.
Noutatea introdusă de Comisie cu RepowerEu este că guvernele vor trebui să comunice în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare al planului, intenția lor de a solicita împrumuturi UE, care altfel ar fi alocate altor state.
Nu este însă sigur că cele 225 de miliarde vor fi folosite în întregime pentru obiectivele autonomiei energetice. Într-adevăr, propunerea Comisiei nu prevede nicio legătură juridică între alocarea de împrumuturi și obiectivele RepowerEu. Ca urmare, nici statele care nu au solicitat încă pentru cota lor din împrumuturile pentru Recuperare și nici guvernele care doresc să obțină finanțare suplimentară nu vor fi obligate să folosească sumele pentru a investi în surse regenerabile, noi gazoducte și alte infrastructuri necesare pentru a se elibera de dependență de Fly.
Pe lângă ponderea împrumuturilor, cele 72 de miliarde de granturi anunțate de Comisie pentru RepowerEu provin în mare măsură și din alte canale de finanțare și – teoretic – ar trebui utilizate în alte scopuri.
De exemplu, Bruxelles a permis statelor să devieze până la 26,9 miliarde EUR din fondurile de coeziune pentru a implementa planul energetic. O mișcare care a înfuriat Comisia pentru dezvoltare regională a Parlamentului European.
„Preluarea resurselor din regiuni și furnizarea necondiționată a acestora statelor pune în pericol coeziunea Uniunii și este contrară obiectivelor tratatelor în sine”, a avertizat președintele comisiei parlamentare Younous Omarjee, anunțând o luptă în Cameră pe marginea măsurii.
Plângeri similare au venit și din partea Comisiei pentru Agricultură pentru a denunța posibila reducere de până la 7,5 miliarde de euro din Politica Agricolă Comună (PAC) pentru finanțarea obiectivelor autonomiei energetice.
În concluzie, singurii „bani proaspeți” ai întregului plan RepowerEu vor fi cei 20 de miliarde de euro subvenționați, a explicat Palazzo Berlaymont, „de la licitația unui număr limitat de acțiuni ale sistemului de schimb de acțiuni de emisii (Ets) deținute în prezent în rezerva de stabilizare a pieței”.
Cu alte cuvinte, Comisia intenționează să scoată la licitație o sumă de „credite”, sau permise de emisie de CO2, pentru echivalentul a 20 de miliarde, exact opusul a ceea ce solicitaseră europarlamentarii Comisiei de Mediu pe 17 mai, în ajunul prezentării RepowerEu.
Dar războiul din Ucraina a răsturnat prioritățile Bruxelles-ului, care acum este prea ocupată să se elibereze de dependența energetică de Rusia pentru a se gândi la schimbările climatice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu