Planeta este sufocată de poluare. Plouă cu plastic

poluare cu plastic
poluare cu plastic

Două studii independente au scos la iveală faptul că natura este sufocată de plastic. Anual se produc 335 de milioane de tone de plastic care se degradează extrem de încet. Cercetătorii au arătat că microparticulele de plastic sunt purtate de vânt și în zone considerate cu natură virgină. Chiar și pe crestele munților, transmite The Guardian.

Microparticulele de plastic au fost descoperite pe vârfuri de munte aduse de ploaie chiar de la distanță, a arătat un nou studiu, care a demostrat că vânturile au capacitatea de a transporta poluarea "oriunde și peste tot".

Oamenii de știință au fost uimiți de cantitățile de microplastice care au ajuns pe vârful munților Pirinei. Cercetătorii au arătat că acum se găsesc microplastice oriunde: în râuri, în cele mai adânci oceane și în soluri din întreaga lume.

Alte studii recente au descoperit microplastice în solurile agricole, în apropiere de Shanghai - China, în Insulele Galapagos, într-un sit al patrimoniului mondial UNESCO și în râurile din Cehia. Oamenii și alte animale sunt cunoscute că înghit particulele mici de plastic prin alimente și apă, însă efectele potențiale asupra sănătății oamenilor și a ecosistemelor sunt încă necunoscute.

Poluarea este în tot și în toate

Cu toate acestea, prezența plasticului peste tot înseamnă că trebuie luată foarte serios, a declarat Steve Allen, de la institutul de cercetare EcoLab din apropiere de Toulouse și cel care a condus noua lucrare din Pirinei: "Dacă va fi o problemă, o să fie o problemă foarte mare. Nu cred că există un organism de pe Pământ care este imun la acest lucru".

Aproximativ 335 de milioane de tone de plastic sunt produse în fiecare an - care se degradează extrem de încet, pot fi sparte în bucăți mai mici și mai mici. Poluarea microplastică în râuri și oceane este acum bine cunoscută, însă doar două studii anterioare au examinat prezența sa în aer, unul în Paris - Franța și unul în Dongguan - China. Ambele au găsit o cădere constantă de particule.

Noul studiu, publicat in Nature Communications, este primul care arata că ploile cu microplastic duc poluarea și medii izolate și că poate circula pe distanțe importante cu ajutorul vântului. Echipa a colectat eșantioane de la altitudini înalte din Pirinei, departe de sursele de deșeuri de plastic - cel mai apropiat sat era la 6 km distanță, cel mai apropiat oraș mic 25 km, iar la 120 km de un oraș mare.

Vezi și: Oftalmologii trag un semnal de alarmă. Numărul cazurilor s-a triplat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel