Pesta porcină africană s-a existins în zeci de localități și a afectat puternic județe întregi. Planul doi constă în anihilarea totală a mistreților din zonele afectate.
Pesta porcină africană este, din punctul de vedere al autorităților din România, transmisă dintr-o zonă în alta a țării de porcii mistreți. După apariția a sute de focare și uciderea a sute de mii de porci din gospodării și ferme pentru a combate și a preveni extinderea, s-a trecut la "planul B". În anumite zone din România autoritățile au decis anihilarea totală a porcilor mistreți.
Anunțul a fost făcut în urmă cu câteva zile de către ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, care a declarat că sunt vizate aproape 5.000 de exemplare. Situația critică este în Delta Dunării, unde s-a decis inclusiv și uciderea șacalilor pentru că se hrănesc cu hoituri și care ar putea să răspândească boala.
"Dacă noi nu l-am omorî, eu vă garantez că în maxim trei luni de zile efectivele de porci mistreţi, dacă nu ar mai veni nimic din afară, s-ar reduce probabil sub 10 la sută. Asta este o populaţie care este condamnată biologic", a declarat Mălin Matei Mușetescu, guvernatorul Deltei.
Marius Marinescu: Să nu se transforme într-un carnagiu
Marius Marinescu, președintele fondator al Federației de Protecție a Animalelor și Mediului și autor al legii de portecție a animalelor, a declarat pentru DC News că autoritățile au făcut mai multe greșeli în gestionarea problemei pestei porcine africane. În privința uciderii mistreților din anumite zone, Marinescu susțiune că trebuia o monitorizare clară și o acțiune punctuală acolo unde existau indicii clare. "Nu trebuie omorâți toți, dar trebuiau recoltați acolo unde apăreau cazuri punctuale, unde apăreau astfel de indicii. Dar o astfel de acțiune trebuie monitorizată și nu să se transforme într-un carnagiu și să îi omori pe toți, sub nicio formă" a declarat Marinescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu