EXCLUSIV  Pesta porcină africană, plan șoc de anihilare. Marinescu: Sub nicio formă

Pesta porcină africană s-a existins în zeci de localități și a afectat puternic județe întregi. Planul doi constă în anihilarea totală a mistreților din zonele afectate. 

Pesta porcină africană este, din punctul de vedere al autorităților din România, transmisă dintr-o zonă în alta a țării de porcii mistreți. După apariția a sute de focare și uciderea a sute de mii de porci din gospodării și ferme pentru a combate și a preveni extinderea, s-a trecut la "planul B". În anumite zone din România autoritățile au decis anihilarea totală a porcilor mistreți. 

Anunțul a fost făcut în urmă cu câteva zile de către ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, care a declarat că sunt vizate aproape 5.000 de exemplare. Situația critică este în Delta Dunării, unde s-a decis inclusiv și uciderea șacalilor pentru că se hrănesc cu hoituri și care ar putea să răspândească boala.

"Dacă noi nu l-am omorî, eu vă garantez că în maxim trei luni de zile efectivele de porci mistreţi, dacă nu ar mai veni nimic din afară, s-ar reduce probabil sub 10 la sută. Asta este o populaţie care este condamnată biologic", a declarat Mălin Matei Mușetescu, guvernatorul Deltei. 

Marius Marinescu: Să nu se transforme într-un carnagiu

Marius Marinescu, președintele fondator al Federației de Protecție a Animalelor și Mediului și autor al legii de portecție a animalelor, a declarat pentru DC News că autoritățile au făcut mai multe greșeli în gestionarea problemei pestei porcine africane. În privința uciderii mistreților din anumite zone, Marinescu susțiune că trebuia o monitorizare clară și o acțiune punctuală acolo unde existau indicii clare. "Nu trebuie omorâți toți, dar trebuiau recoltați acolo unde apăreau cazuri punctuale, unde apăreau astfel de indicii. Dar o astfel de acțiune trebuie monitorizată și nu să se transforme într-un carnagiu și să îi omori pe toți, sub nicio formă" a declarat Marinescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel