Maşinile personale care încep să semene din ce în ce mai mult cu nişte gadget-uri pot deveni ţinta hackerilor şi este foarte important ca elementele de siguranţă ale vehiculelor să nu fie conectate la Internet, este de părere un expert în securitate al Kaspersky Lab.
"Un lucru e cert: sigure nu sunt (maşinile inteligente conectate la Internet, n.r.). Vestea bună e că atacatorii nu şi-au concentrat încă atenţia asupra lor, aşa că mai este timp să se îndrepte lucrurile. Din punctul meu de vedere, e nevoie ca discuţia despre securitatea maşinilor conectate să pornească de aici: elementele de siguranţă ale maşinii nu ar trebui să fie conectate la Internet: de exemplu, frânarea sau pornirea motorului. Partea de ştiri şi divertisment ar trebui să fie separată de acestea. Recent, compania noastră a făcut public un studiu rezultat în urma examinării a şapte aplicaţii de control de la distanţă al maşinii, produse de firme cunoscute. Toate aveau o serie de probleme de securitate, printre care lipsa unui cod de verificare a integrităţii sau păstrarea parolelor şi a datelor de logare necriptate. În plus, era absentă orice protecţie împotriva aplicării unor tehnici de reverse engineering asupra aplicaţiei - pe scurt, pornind de la produsul final, cineva potenţial rău intenţionat poate să vadă exact cum funcţionează aplicaţia şi să profite de o vulnerabilitate găsită. Ca şi în cazul dispozitivelor IoT, producătorii trebuie să integreze securitatea încă din faza de proiectare a unui model, pentru că lucrurile să nu scape de sub control, în câţiva ani", a explica Ştefan Tănase, senior security researcher Kaspersky Lab.
Pe de altă parte, referitor la tehnologia Blockchain, expertul consideră că aceasta are potenţial de a revoluţiona şi alte zone, în afara celei de plăţi digitale, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu