Pericolele unor suplimente pentru sportivi. Avertismentul cardiologilor europeni

Pexels
Pexels

Suplimentele nutritive luate de sportivi pentru a le crește performanța ar prezenta riscuri pentru inimă.

Specialiștii de la Asociația Europeană de Cardiologie Preventivă spun, în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, că ”unele suplimente nutritive, inclusiv diverse extracte din plante și „naturale” pot prezenta un risc grav pentru sănătate, iar sportivii pot chiar risca să încalce regulile anti-doping”.

Cei de la Asociație subliniază, în același document, că un supliment natural nu este neapărat un supliment sigur și că sportivii sunt personal responsabili pentru orice substanțe pe care le consumă: ”Documentul subliniază efectele cardiovasculare în timpul sporturilor ale substanțelor dopante, medicamentelor prescrise și fără prescripție medicală, suplimentelor legale pentru creșterea performanței și medicamentelor experimentale”.

Menite să sporească performanța sportivilor și să le ofere un avantaj, unele suplimente includ cofeină, creatină, băuturi energizante/geluri/batoane, suc de sfeclă roșie și proteine. 

„Cofeina este un prim exemplu de substanță naturală care este considerată sigură. (...) În timp ce cofeina îmbunătățește performanța, în special capacitatea aerobă la sportivii de anduranță, abuzul acesteia poate duce la ritm cardiac rapid (tahicardie), tulburări de ritm cardiac (aritmii), hipertensiune arterială și, în unele cazuri, moarte cardiacă subită”, spune unul dintre autorii studiului, dr. Paolo Emilio Adami de la World Athletics, potrivit unui comunicat al Asociației de la Asociația Europeană de Cardiologie Preventivă.

Experții Asociației mai precizează că mulți sportivi de elită consumă zilnic o combinație de suplimente. ”În multe cazuri, sportivii folosesc un amestec sau un cocktail de substanțe pentru a-și îmbunătăți performanța, iar interacțiunea dintre ele poate fi, de asemenea, extrem de periculoasă. (...) Pe baza dozei, durata de utilizare și interacțiunea cu alte substanțe, consecințele asupra sănătății pot varia și în unele cazuri pot fi letale. Din punct de vedere cardiovascular, acestea pot provoca moarte subită cardiacă și aritmii, ateroscleroză și atac de cord, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă și cheaguri de sânge”, mai amintește medicul Paolo Emilio Adami.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel