Parlamentul European nu are acces la rapoartele privind progresele României şi Bulgariei pentru aderarea la Schengen

Mai mulţi membri ai Comisiei pentru libertăţi civile a Parlamentului European (LIBE) au dezvăluit, marţi, cum Consiliul UE refuză să prezinte Parlamentului European rapoartele privind progresele României şi Bulgariei în vederea aderării la spaţiul Schengen, motivând că documentele sunt confidenţiale şi neconcludente.

Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European (LIBE) va organiza marţi după-amiază, la Bruxelles, un prim schimb de opinii cu privire la aplicarea deplină a prevederilor acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria, transmite Agerpres.

Raportorul PE pe dosarul Schengen, eurodeputatul Carlos Coelho, a afirmat că a avut acces la respectivele rapoarte, dar nu a avut voie să facă o copie a documentelor sau să ia note în scris în timpul consultării acestora. Ceilalţi membri ai LIBE nu au avut permisiunea de a citi rapoartele, ceea ce face problematică discuţia din cadrul acestei comisii, programată pentru marţi după-amiază, adaugă sursa citată.

Coelho şi-a exprimat surprinderea şi îngrijorarea faţă de decizia Consiliului, apreciind că aceasta afectează activitatea Parlamentului European.

Conform unor surse diplomatice europene, raportul grupului de lucru pentru evaluare Schengen (Sch-EVAL), dezbătut în 14 ianuarie la Bruxelles, arată că implementarea sistemelor SIS şi SIRENE în România este realizată în conformitate cu acquis-ul Schengen. Evaluarea documentului, acceptat de majoritatea statelor membre, a fost una pozitivă, existând o singură rezervă de examinare a textului, din partea Franţei, care a cerut mai mult timp pentru analiză. Sch-EVAL a apreciat faptul că echipamentele şi sistemele utilizate pentru sistemul naţional SIS (N.SIS) şi SIRENE sunt de cea mai înaltă calitate. În plus, Sistemul de Informaţii Schengen a fost bine integrat în aplicaţiile deja cunoscute de către autorităţile implicate.

O altă apreciere pozitivă din raport este aceea că biroul SIRENE se află într-o locaţie corespunzătoare, foarte bine securizată şi echipată, fiind remarcate, în egală măsură, organizarea, personalul şi standardele de securitate. În cadrul acestui birou, România aplică toate recomandările catalogului de bune practici. În ceea ce priveşte personalul, a fost evidenţiată pregătirea foarte bună a acestuia, personalul chestionat de echipa de evaluare - atât la nivel central, cât şi local - dovedind o bună pregătire teoretică şi cunoaşterea procedurilor specifice Schengen.

Experţii din cadrul Sch-EVAL au constatat, în cadrul dezbaterii din 14 ianuarie, şi că Bulgaria nu a îndeplinit toate condiţiile tehnice necesare securizării frontierei terestre externe. Potrivit surselor citate, este posibil ca în luna martie să fie trimisă în Bulgaria o misiune de reevaluare pe frontiera terestră externă, ceea ce înseamnă că nu se va putea lua o decizie privind extinderea spaţiului Schengen în reuniunea Consiliului JAI din 24 februarie.

Pentru aderarea la spaţiul Schengen, România a trebuit să parcurgă un proces de evaluare, care a constat în mai multe etape. Principala concluzie a celor şase rapoarte de evaluare Schengen de până acum este că România a ajuns într-un stadiu avansat în ceea ce priveşte implementarea acquis-ului Schengen şi este în mare parte pregătită să adere la spaţiul Schengen. Singurul raport care a recomandat reevaluarea ţării noastre a fost cel în domeniul frontierelor aeriene. O nouă întâlnire a Sch-EVAL va avea loc în 28 ianuarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel