Părinți de succes: Negocierea cu cel mic, lecție substanțială de viață (II)

Infant Grasping Mother's Finger
Infant Grasping Mother's Finger

După ce, în urmă cu o săptămână, profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară arăta că negocierea părinților cu propriul copil este doar o etapă în lungul proces al educației și instruirii pentru adultul de mâine, astăzi, ilustrul cadru didactic descrie o nouă tehnică de negociere, arătând și câteva reguli simple de urmat de către părinții care nu conștientizează că fiul sau fiica lor are și puncte de vedere personale, ce se impune a fi luate în considerare la modul serios.

Potrivit explicațiilor profesorului universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, o a doua tehnică de negociere în relația cu copilul pornește de la cunoașterea profundă a “partenerului de negociere”. ”Micuțul nu este un rezonator fidel al dorințelor și punctelor de vedere ale părinților, deoarece și ei au puncte de vedere personale, care ar trebui respectate și eventual corectate.

Deoarece, mulți părinți uită că cei mici nu au încă bine formată capacitatea de dialog și argumentare, profesorul Pânișoară le recomandă acestora câteva reguli simple de urmat pe întreg parcursul educației copilului lor.

Astfel, părinții ar trebui să evite greșeala de a-l întrerupe pe cel mic, astfel încât, copilul să nu se simtă desconsiderat și nedreptățit, folosind, de câte ori este nevoie comentarii pozitive la adresa ideilor și sentimentelor sale, chiar dacă, uneori sunt considerate ”prostii de-ale copiilor”.

Totodată, este indicat a se evita – pe cât este posibil – izbucnirile emoționale din partea părinților, chiar dacă, în nenumărate cazuri insistența copiilor poate fi copleșitoare (mai ales după o zi grea la serviciu). După cum arată profesorul Pânișoară, având în vedere că ”meseria de părinte este una full time”, iar”negocierea cu copilul trebuie să-i prindă întotdeauna pe părinți cu bateriile încărcate”, acesta le recomandă să evite mutarea conflictelor de la serviciu acasă și de acasă la serviciu.

Un alt sfat recomandat de profesorul Ion-Ovidiu Pânișoară este acela ca părinții să evite diluarea argumentelor, să nu li se mai spună copiilor o grămadă de lucruri pentru a-i convinge. ”Mult mai convingătoare sunt două-trei motivații gândite și spuse din perspectiva lor și pe care să le poată înțelege pe baza experienței de viață acumulate până în acel moment”, explică profesorul, recomandând găsirea unor exemple din viața de zi cu zi care să demonstreze justețea celor afirmate.

Nu în ultimul rând, părintele trebuie să dea dovadă de flexibilitate, consideră profesorul Pânișoară, în opinia căruia, dacă micuțul se încăpățânează să nu accepte poziția părintelui, ar trebui testat ce se află în spatele acestei încăpățânări, întrucât, deseori nu comportamentul negociat este problema, acesta fiind doar efectul, dar nu și cauza.

Pentru a înțelege cât de importantă este flexibilitatea, profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară face trimitere la gluma prezentată de către Ciccotti (2007), care vorbea și el despre această calitate umană: ”Astfel o navă de război întâlnește în drumul ei printr-o mare agitată o lumină și comandantul solicită prin radio „Vă cerem să vă schimbați cursul cu 15 grade pentru a evita o coliziune cu noi” la care vine răspunsul următor „Schimbați-vă voi cursul cu 15 grade pentru a evita o coliziune cu noi”. Comandantul navei de război se enervează și cere prin radio pe un ton și mai insistent și extrem de iritat „Sunt comandantul celui mai mare portavion, schimbă cu 15 grade cursul acum!” și primește răspunsul „Trebuie să schimbați voi cursul cu 15 grade. Noi nu putem, suntem un FAR”.

Deși este doar o glumă, dialogul arată cât de important este ”rolul comunicării profunde în care pe de o parte trebuie să dai dovadă de flexibilitate și pe de alta, să cunoști (și să respecți) și poziția celuilalt”, factor important menit a pregăti pentru un viitor imprevizibil nu foarte îndepărtat un adult capabil să facă față provocărilor diverse.

Citește mai mult pe performanțe.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel