Părinți de succes: Secretul rezolvării unei perioade de criză

Există momente în care fiecare are impresia că lucrurile scapă de sub control. Dacă pentru un adult o astfel de situație este dificilă, pentru un copil este mult mai rău, iar rolul părinților, dar și al educatorilor este acela de a-l învăța să se ridice și să meargă mai departe, să depășească criza.  

Într-o astfel de perioadă de criză, potrivit profesorului universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, mulți părinți încearcă să fie alături de copiii lor, se frământă, se enervează ori pur și simplu sunt epuizați și se simt fără putere, în timp ce alții minimalizează problema, motiv pentru care cel mic va căuta sprijin în altă parte.

Citește și Părinți de succes: Lecția oferită de epuizare

În consecință, este recomandat ca orice copil să fie învățat să gestioneze eficient o asemenea problemă, să identifice căi de ieșire, să își pună cât mai multe întrebări despre momentele delicate prin care trece, exercițiul fiind util și pentru a reuși să iasă din multele multele situații dificile cu care se vor confrunta în viață. 

Citește și Părinți de succes: Află dacă ai calitățile unui părinte model

Astfel, profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară semnalează propunerea lui McLeod (2004) ca fiecare om să abordeze firesc orice situație problematică, subliniind la ce trebuie să se gândească și să facă părintele – în cazul în care criza îl afectează pe el sau ce trebuie să-i ceară propriului copil, dacă problema este a lui.

1. Descrie pe scurt un alt episod din viața ta în care crezi că ai fost la un moment de cotitură (când te-ai simțit fără speranță, grozav de îngrijorat, intrând în panică, traumatizat de o situație gravă etc.)

2. Care a fost capacitatea de a controla propria persoană în cel mai rău punct al situației prin care ai trecut? Descrie pe scurt cum ți-a afectat asta capacitatea de a lua decizii, de a avea grijă de propria persoană, de a controla emoțiile și de a judeca corect.

3. Ce te-a ajutat să treci prin asta? Descrie cum ai utilizat atât resursele personale (spre exemplu, umorul, curajul, spiritualitatea) cât și resursele provenite de la cei din jurul tău pentru a rezolva problema.

4. Cat de mult timp ti-a luat să ieși din situația de criză?

5. Care a fost cel mai dificil aspect al crizei?

6. Ce te-a ajutat cel mai mult?

7. Ce-ai învățat despre tine, despre cei din jurul tău ca rezultat al situației prin care ai trecut? Cum/în ce mod te-a schimbat criza? Acum, după ce ți-ai făcut această analiză este timpul să vezi cu alți ochi problema cu care te confrunți! Ai mai fost aici, ai mai trecut prin asta, cunoști drumul spre ieșire!

Propunerea nu este dificil de urmat, iar succesul unei asemenea metode poate fi combătut sau apreciat doar după ce este testat în practică. Așa că nu ezitați să faceți un asemenea exercițiu.

Citește mai multe pe performante.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel