Urmărește emisiunea live


Parchet: spălarea de bani la MediaPro, două metode

Perchezițiile de la Studiourile MediaPro s-au concretizat cu reținerea a 11 persoane pentru acuzații de spălare de bani și evaziune fiscală. 

Anchetatorii au informații că în ultimii cinci ani, importante sume de bani au fost „spălate" de firme care au avut contracte cu studiourile de la Buftea, care au aparținut patronului Mediafax și Gândul, bugetul de stat fiind „păgubit" cu 1,5 milioane de euro reprezentând taxe și impozite, scrie evz.ro.

Citește și: Sârbu rupe tăcerea. Ce spune despre perchezițiile pentru evaziune fiscală

Procurorii susțin că între 2009 și 2014 au fost „spălați" 10 milioane de euro. Media Pro susține că a colaborat cu anchetatorii: „În contextul percheziţiilor recente, le oferim autorităţilor întregul nostru sprijin şi cooperarea noastră pe durata acestui demers".

După audierile de marți au fost reținuți Tudorel Bilciurescu, Valentin Șoachete, Silviu Șerban Dorobanțu, Roxana Petchi, Ion Tudor, Mihai Vișinescu, Dan Cristian Răileanu, Răzvan Adrian Răduțiu, Vlad Ioan Panaitescu, Elena Calapereanu și Puiu Prescure. Ei sunt acuzați de evaziune fiscală sau de spălare de bani. Toți vor fi propuși Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Citește și: Adrian Sârbu, replică de un cuvânt după acuzațiile lui Ponta


Cum s-a produs evaziunea

Procurorii suțin că grupul avea două metode de acțiune. Prima: cei 11 aveau mai multe firme cu obiect de activitate producții media și de publicitate. Între firmele celor 11 și alte 17 societăți de tip „fantomă", care aveau același obiect de activitate, s-au încheiat afaceri de achiziții fictive pentru care s-au emis facturi care au fost înregistrate oficial în contabilitate.

Mai departe, banii erau trimiși în conturile firmelor „fantomă" și ridicați în numerar de reprezentanții „fantomelor" sub diverse justificări.

Ulterior, banii se întorceau la primii proprietari, respectiv cei 11 oameni de afaceri reținuți de Parchet, care au hotărât transferul acestor sume dintr-un cont în altul.

Citește și: Ponta: Adrian Sârbu a fost în biroul meu, m-a întrebat dacă pot să opresc niște controale ANAF

A doua metodă: cei 11, în calitate de persoane fizice de această dată, au prestat față de trustul MediaPro mai multe servicii în domeniul producțiilor media și de publicitate. Din acestă calitate, susțin procurorii, suspecții au susținut în fals că au făcut mai multe achiziții în numele unor firme de tip „fantomă". Anchetatorii cred că respectivele achiziții nu au fost făcute niciodată, dar trustul media ar fi decontat contravaloarea lor, în conturile firmelor fantomă.

Interesant este faptul că perchezițiile au fost demarate la câteva ore după ce premierul Victor Ponta a declarat la o emisiune tv că Adrian Sârbu l-a vizitat pentru a-i cere să oprească controalele ANAF la firmele sale. În replică, Sârbu l-a făcut mincinos pe Ponta. 

Citește și: Percheziții la studiourile Media Pro

Acțiunea procurorilor de marți are totuși legătură cu un alt dosar, deschis în aprilie anul acesta. Atunci, ca și acum, procurorii au vizat activitatea mai multor firme, inclusiv a studiourilor din Buftea. Pe 1 aprilie, anchetatorii au descins la 20 de adrese din București și la alte opt din județul Ilfov. Atunci, 30 de societăți comerciale erau suspectate că ar fi produs un prejudiciu de 5 milioane de euro, prin ascunderea sursei impozabile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel