Pacienții din România, nevoiți să își cumpere singuri medicamente în spitale, deși s-au strâns milioane din "taxa pe boală". "Nu au avut cu ce să îmi coasă coasta ruptă"

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pacienții din România sunt nevoiți să își cumpere singuri medicamente în spitale, deși prin introducerea taxei pe boală la bugetul de stat ar fi ajuns în luna ianuarie 10 milioane de euro.

Spitalele din România sunt într-o situaţie financiară dezastruoasă, deși doar în luna ianuarie la bugetul de stat ar fi ajuns 10 milioane de euro din "taxa pe boală" impusă de Guvern. Unde au ajuns aceste sume nu se știe, dar se pare că nu în sistemul medical, din moment ce pacienţii din spitale sunt nevoiţi să îşi cumpere singuri medicamente. Managerii unităţilor medicale din țara noastră se plâng că nu primesc suficienți bani de la Casa de Asigurări de Sănătate, iar în cazul Spitalului de Boli Infecțioase Timișoara, spre exemplu, Trezoreria a pus poprire pe conturi pentru datorii de peste 5 milioane de lei.

"Este o situaţie critică în care rezolvarea nu ţine de noi, noi am cerut doar ca acelaşi buget ca şi până acum să fie redistribuit în funcţie de complexitatea cazurilor. Ne trebuiesc criterii de siguranţă pentru fiecare instituţie spitalicească şi trebuie o distribuţie financiară între spitalele mici şi cele de ultima linie. (...) La patul pacientului ne interesează să îi dăm medicamentele de care are nevoie, nu să stăm să ne gândim dacă avem sau nu avem bani, dacă intră sau nu intră bani, dacă avem conturile blocate" la Antena 3 CNN, Cristian Oancea, directorul Spitalului de Boli Infecțioase Timișoara.

Se întâmplă în contextul în care PSD-PNL a decis amânarea până în 12 martie a votului în Camera Deputaților pentru eliminarea "taxei pe boală", deși cerea desființarea de urgență a acestei taxe. Până atunci, statul ar urma să încaseze alte 20 de milioane de euro în lunile februarie și martie din această taxă, potrivit unui comunicat al USR emis presei zilele trecute.

Situația din spitalele din România este cu atât mai grea cu cât unii pacienții chiar depind de acele medicamente.

"Din păcate, da, este o perioada destul de dificilă pentru bolnavi și pentru spital. Am înțeles că actul nostru medical se încheie cu medicamentul aflat în farmacia Spitalului Județean" a declarat pentru sursa citată o farmacistă.

Pacient: Nu au avut cu ce să îmi coasă coasta ruptă

Nici în Brașov situația nu este mai roz. Acolo Casa de Asigurări nu ar fi făcut plățile la timp, iar spitalele ar fi fost nevoite să ceară o amânare din partea furnizorilor. Totuși, în toată această situație, cei mai afectați rămân a fi afectați direct pacienții.

"Statul să facă ceva. Sănătatea este importantă. Eu am fost internat și am fost dat acasă pentru că am o coastă ruptă și nu au avut cu ce să îmi coasă coasta", a declarat un pacient.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ar fi declarat că s-a ajuns aici pentru că nevoile spitalelor au crescut, iar cheltuielile cu materialele sunt tot mai mari. Precizăm că în cazul celor fără venituri, sau cu venituri, dar fără obligația plății CASS, asigurarea la Sănătate costă 1.980 de lei în 2024. În cazul persoanelor angajate, contribuția la Sănătate reprezintă un procent de 10% din salariul lunar brut. Prin urmare, deși românii plătesc lunar pentru a putea beneficia de prim ajutor și tratament atunci când au nevoie, când ajung în spitale se pot trezi că sunt nevoiți să dea alți bani pentru că li se spune că banii sunt insuficienți.

Marcel Ciolacu, cu ochii pe cei care își iau concedii medicale

Totuși, deși există aceste probleme în spitalele din România, se pare că guvernanții îi văd mai degrabă pe cei care și-ar lua concedii medicale fără motive întemeiate. Reamintim că acum câteva săptămâni premierul Marcel Ciolacu spunea că au fost date 274.000 de concedii medicale pentru dureri de spate şi 187.000 de concedii medicale pentru strănutat şi răceală, arătându-se nemulţumit nemulțumit de faptul că pentru astfel de afecţiuni se dau concedii medicale pentru care ar trebui aplicată scutirea de impozit, dacă acest lucru va fi aprobat şi de Camera Deputaţilor.

"Din ce ţin minte, au fost 274.000 de concedii date pentru că ne-a durut spatele. Au fost 187.000 de concedii medicale date în România fiindcă am strănutat şi am fost răciţi. Dacă vrem să încurajăm… deci trebuie făcută o distincţie clară între cei care au nevoie, se află într-o nevoie, care au o boală gravă, între doamnele însărcinate, concediu, ştiţi foarte bine că cheltuielile cele mai mari sunt când e copilul foarte mic", a afirmat Ciolacu acum câteva săptămâni.

În acest context, DC NEWS a trimis solicitări către Ministerul de Finanțe pentru a afla unde au fost direcționați banii strânși până acum din taxarea cu 10% a concediilor medicale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel