Pacienții cu boli cronice vor reclama la Comisia Europeană slaba finanțare a sistemului de sănătate din România, proasta gestionare a puținelor resurse, reducerea bugetului și așa mic al Sănătății și lipsa accesului real la medicamentele care au fost deja aprobate, care se traduc în vieți pierdute.
Alianța Pacienților Cronici din România - APCR - a transmis o scrisoare deschisă, intitulată „Subfinanțarea sistemului de sănătate, un atentat la siguranța națională" primului ministru Vasilica Viorica Dăncilă, ministrului de Fianțe, Eugen Orlando Teodorovici, ministrului Sănătății, Sorina Pintea și președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Teohari Vulcănescu.
În document se arată efectele pe care subfinanțarea sistemului de sănătate asupra vieții a milioane de români.
„Suntem codași a majoritatea indicatorilor de sănătate”
„Subfinanțarea sistemului de sănătate va continua să facă victime, întrucât moartea ajunge astăzi mai repede la pacienții pierduți în jungla din centrul sistemului de sănătate, decât sosesc banii în spitale și medicamentele în farmaciile acestora. În prezent se pierd 2.203 ani de viață potențiali la 100.000 de mii de locuitori, aproape dublu comparativ cu media Uniunii Europene (date din studiul Povara cancerului de sân în România, 2017, n.r. ). La acest rezultat contribuie și alocarea de doar 4.9% din PIB pentru cheltuieli pentru sănătate - în scădere de la 5,7 % în 2010 și mult sub media UE, de 9,9%. Suntem codași la majoritatea indicatorilor de sănătate. Uniunea Europeană a semnalat o serie de tendințe nefavorabile (Raportul „Starea sănătății în UE", n.r.), inclusiv creșterea ratelor de mortalitate pentru cele mai frecvente cauze de deces (boli cardiovasculare și cancer pulmonar, de sân și colorectal), creșterea numărului de cazuri noi de HIV/SIDA și scăderea dramatică a ratelor de imunizare", arată, în scrisoarea deschiză, Cezar irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România (APCR).
Lipsa banilor din sănătate și proasta gestionare a puținelor resurse existente - spune acesta - „determină autoritățile din sănătate să depună eforturi de tip pompieristic, menite să stingă doar numărul din ce în ce mai mare de crize, generate de lipsa de medicamente, politica de prețuri și accesul pacienților la servicii medicale și medicamente, în general".
„Puși pe liste de așteptare, nu beneficiază la timp de tratamente”
Pacienții, însă, nu au timp să stea cu lunile pe liste de așteptare pentru tot felul de tratamente, întrucât „boala nu așteaptă". În plus, faptul că din bugetul Sănătății s-au tăiat, la rectificare, anumite capitole, va adânci criza, crede președintele APCR.
„Primim mesaje disperate de la pacienți cronici în general și de la pacienții oncologici puși pe liste de așteptare, care nu beneficiază la timp de tratamentele recomandate, fie că vorbim de radioterapie, chimioterapie sau terapii imuno-oncologice. Chiar și în aceste condiții de criză, „de medicină de război" cum își descriu unii medici activitatea, în proiectul de Ordonanță pentru rectificarea bugetului de stat apare o tăiere de 1,5 miliarde de lei credite de angajament și 2,5 miliarde de lei credite bugetare de la titlul bunuri și servicii, cu alte cuvinte o amputare a serviciilor medicale și a accesului la medicamente", notează Cezar Irimia.
„Soluția nu e să tăiați!”
El atrage atenția și asupra proastei gestionară a fondurilor în sistemul sanitar.
„Trebuie să aveți în vedere faptul că există spitale în care 80% din resursele financiare se duc către salariile personalului și doar 5% către achiziția de medicamente. Soluția nu este să tăiați din bugetul și așa extrem de firav al sănătății, ci să puneți accent pe eficientizare și pe o finanțare corectă a programelor naționale curative, inclusiv o finanțare corectă a sistemului în sine", arată acesta.
Pentru pacienții cronici, orice întârziere a începerii tratamentului sau a accesului la medicamente poate fi fatală, spune liderul pacienților cronici.
„Boala nu așteaptă”
„Situația este una dramatică, întrucât boala nu așteaptă, iar numărul persoanelor diagnosticate cu boli cronice e în continuă creștere. În cazul în care se va ajunge la o plafonare a achizițiilor în spitale în cadrul programelor nationale curative și a celor cost-volum, vă veți confrunta cu încă o criză, cea a morților-vii, așa cum îmi descria un pacient starea sa de spirit la momentul anunțului trecerii numelui său pe o listă de așteptare la tratament. Vă informăm că fiecare zi din viața unui pacient, fără tratamente, contează, cancerul nu așteaptă, iar numărul celor ce se alătură armatei morților-vii pentru a-și cere dreptul la tratament e în continuă creștere. Nu vă mai puneți numele pe certificatele de deces a celor care nu și-au primit tratamentele la timp și nu mai faceți declarații populiste de genul introducerii pe lista de compensate a nu știu câte medicamente la care, în realitate, nu avem acces! Așa cum am mai afirmat, bolile cronice nu se tratează de politicieni cu promisiuni și amânări, se tratează de către medicii specialiști cu medicamente recomandate și administrate la timp pacienților, imediat și necondiționat, fără niciun fel de discriminare, conform Cartei Europene a Drepturilor Pacientului!", subliniază Cezar Irimia.
Președintele APCR anunță și că va reclama situația la forurile europene. „Vom informa, conform obiceiului instituit în țara noastră, Comisia Europeană despre drama pacienților din România, dar și pe președintele acesteia, Dl. Jean-Claude Juncker".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu