Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat duminică seara că au existat foarte multe presiuni pentru modificarea Ordonanţei 114, privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, cele mai multe din interiorul administraţiei publice, dar şi a altor structuri din ţară şi din străinătate, cei din sectorul bancar solicitând discutarea subiectului în următoarea reuniune a CSAT.
"Au fost foarte multe presiuni şi înainte şi în continuare pentru a fi modificată. Au venit (cele mai multe presiuni n.r.) din interiorul administraţiei publice, pe fiecare sector în parte, pe fiecare minister în parte care a fost implicat în avizarea acestui act normativ, din partea altor structuri ce au dat puncte de vedere şi din afara sistemului public din ţară şi din afara ţării. Vedeţi că deja curg şi alte scrisori, au venit de la Banca Centrală Europeană, BERD, la Comisie am avut discuţii informale cu câţiva colegi de la nivel european, câţiva miniştri de finanţe ce au fost contactaţi de companii din România, pe anumite sectoare de activitate, şi care făcând lobby pe lângă acei miniştri încercau prin aceste voci să fiu convins să fac anumite modificări", a spus Teodorovici, la Antena 3.
El a reiterat faptul că nu se pleacă de la ideea de a face sau nu modificări şi că discuţiile sunt în continuare deschise, subliniind că şi-ar fi dorit să aibă loc un dialog mai larg înainte de aprobarea ordonanţei în Guvern.
"Am spus, nu plecăm de la ideea de a face sau a nu face modificări. Am plecat de la ideea la care suntem deschişi, şi azi avem o discuţie cu cei care au argumentat...Mi-aş fi dorit foarte mult şi cu toţii probabil şi-ar fi dorit să aibă un dialog mai larg înainte ca acest act să fie aprobat în Guvern, dar am motivat acest dialog deschis de faptul că erau presiunile foarte mari şi n-ar fi ieşit un astfel de act normativ. Noi ne-am consultat, cel puţin formal, şi numai, cu toate structurile cu care legea ne obligă să ne consultăm, cu Consiliul Economic şi Social, de la banca centrală am primit punct de vedere, dacă nu mă înşel chiar în ziua în care am aprobat actul normativ, toate entităţile, ANCOM, ANRE, toate structurile au trimis un punct de vedere, pentru că aceasta este obligaţia prin lege. Şi băncile, pe toate părţile au trimis puncte de vedere, dar este clar că, dacă ar fi fost un dialog mai îndelungat poate ar fi fost lucrurile făcute altfel, poate şi mai bine", a explicat ministrul Finanţelor.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu