Opt mituri despre somn care te obosesc

Când partenerul sforăie prea tare, nu te poți odihni
Când partenerul sforăie prea tare, nu te poți odihni

Opt mituri despre somn care te obosesc. Ai insomnie? Nu reușești să te odihnești bine? Dr Neil Stanley, expert în somn, spune că sunt opt mituri despre somn care, de fapt, te obosesc!

Opt mituri despre somn care te obosesc. Miturile legate de somn nu fac altceva decât să ne dea peste cap, spune Dr Neil Stanley, expert în domeniu. El a alcătuit, pentru Healthista, o lista cu obiceiuri pe care le adoptăm în speranța de a ne odihni mai bine și care, în realitate, nu fac decât să ne dea peste cap. Iată care sunt acestea.

MITUL 1: Opt ore de somn pe noapte sunt esențiale

Nu există nicio regulă care să spună câte ore trebuie să dormi pe noapte. Fiecare om are propriile nevoi, iar plaja de ore de somn necesare unui organism ca să își reîncarce bateriile variază între 5 și 9 ore. Nu te stresa să dormi fix opt ore, ci găsești intervalul orar perfect pentru tine. Asta însemană numărul de ore de somn după care te trezești cu mintea clară și vivace, a doua zi. Dacă ești somnoros în timpul zilei e posibil să nu fi dormit suficient noaptea trecută.

MITUL 2: Nu poți dormi prea mult

Ba da, poți dormi prea mult dacă depășești numărul de ore de care are nevoie organismul tău, de fapt. Numeroase studii au arătat că să dormi mai mult decât ai nevoie are, pe termen lung, aceleași efecte nocive ca deprivarea de somn.

MITUL 3: Poți să-ți antrenezi organismul să aibă nevoie de mai puține ore de somn

Sunt oameni care, natural, au nevoie de mai puține ore de odihnă, dr asta este genetic stabilit și da, te poți „antrena" să domi mai puțin. Însă, pe termen lung, deprivarea constată cu o oră de somn va avea efecte nefaste asupra stării tale generale de sănătate și asupra performanțelor. Deprivarea de somn pe termen lung este asociată apariției a numeroase afecțiuni, precum boli cardiovasculare, depresie, diabet și obezitate.

MITUL 4: Dacă un cuplu doarme în paturi separate, atunci are probleme

Mulți dorm foarte confortabil în brațele sau alături de partenerul de viață, dar în jur de 50% din problemele de somn sunt cauzate - culmea - tocmai de acesta! Dacă se învârte sau se foiește noaptea, iar tu ai un somn ușor, sigur nu te vei odihni alături de el. Din acest motiv există oameni care nu pot dormi decât singuri, iar asta este un lucru natural, odihnitor, și care de fapt îmbunătățește relația pentru că te faci să scapi de resentimentele față de partener.

MITUL 5: Dormi mai puțin în timpul săptămânii și recuperezi în weekend

Să recuperezi somnul pierdut e important, dar zăcutul în weekend nu e soluția bună, pentru că nu face decât să-ți dea peste cap programul de somn. Organismele noastre reacționează mai bine la un program regulat de somn, iar moțăitul în zilele libere de la sfârșitul săptămânii face praf ordinea aceasta. Ca să recuperezi somnul pierdut, mai bine te duci la culcare în zilele următoare cu o oră-două mai devreme.

MITUL 6: O oră de somn înainte de miezul nopții valorează cât două, după

E ceva înțelepciune în mitul acesta, pentru că somnul adânc, revigorant, îl avem de obicei în prima parte a perioadei de odihnă. De obicei, acestea sunt înaintea miezului nopții, așa că pare justificat. A doua și a treia parte a intervalului de somn sunt mai ușor de deranjat. Așa că de fapt acest mit se referă la calitatea somnului, nu neapărat la intervalul în care ne ducem la culcare.

MITUL 7: Copiii se duc la culcare când obosesc

E ca și cum ai crede că un copil se va opri din mâncat înghețată pentru că i s-a umplut stomacul. Copiii au nevoie de mai mult somn decât adulții, este crucial pentru dezvoltarea lor. Și este bine să le facem un program de somn, pe care să-l respectăm cu strictețe, fie că le place lor sau nu.

MITUL 8: Sforăitul e doar deranjant, nu trebuie să ne îngrijoreze

Mulți oameni, femei și bărbați deopotrivă, sforăie noaptea. În general, sforăitul este legat de consumul de alcool sau de obezitate. Totuși, sforăitul constant îl va deranja atât pe partener cât și pe cel care produce zgomotele puternice și nu e nimic bun la un somn de proastă calitate. Sforăitul puternic, frecvent, cu pauze de respirație se numește apnee de somn și este o afecțiune serioasă care ar trebui tratată. Sunt și în România medici specializați în tratarea ei.

Sindromul de Apnee în somn (SAS) este o afecțiune care poate să apară la orice vârstă și care afectează circa 4% din bărbați și 2% dintre femei. Simptomele ei sunt: somnolența excesivă în timpul zilei și episoade frecvente de respirație obstrucționată în timpul somnului. Ea poate pune viața în pericol și trebuie tratată urgent, pentru că există riscul de a duce la atacuri de cord, accident vascular cerebral (AVC), impotență, bătăi neregulate ale inimii, hipertensiune arterială și alte boli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel