OMV a anunţat că va continua să cumpere din Rusia cea mai mare parte a gazului pentru această iarnă. Anunţul a fost făcut de directorul executiv al OMV, Alfred Stern.
La 18 luni de la invazia declanşată de Rusia în Ucraina, OMV nu are planuri pentru anularea contractului semnat cu Gazprom în 2018, de aprovizionare pe termen lung.
Întrebat dacă e în favoarea unor sancțiuni UE asupra gazului rusesc ori dacă acestea ar contribui la ameliorarea reputației OMV, austriacul de 58 de ani a declarat că ține „de politicieni să decidă” chestiunea, dar a și avertizat că „eliminarea anumitor surse va duce și la creșteri ale prețului”.
OMV, un gigant energetic regional cu afaceri apreciabile în domeniul petrolului și chimicalelor, a avut anul trecut venituri de 62 de miliarde de euro și controlează cam 30% din piața austriacă a gazelor. Compania, având drept acționar principal guvernul austriac, a fost criticată aspru pentru dependența de energia rusească, scrie Rador.
Iarna trecută, în anumite momente, OMV îi plătea Kremlinului chiar și peste 1 miliard de euro pe lună pentru gaz rusesc. Creşterea independenţei faţă de gazul rusesc a devenit un răspuns esenţial al UE la agresiunea Rusiei. În iunie 2022, în Uniune a fost interzis importul de petrol rusesc. Nu acelaşi lucru a fost posibil şi cu gazul rusesc, resursă de care depind economiile multor state UE. S-a discutat despre impunerea de sancţiuni, însă nu s-a ajuns la vreun consens.
Dacă țările vecine Germania și Cehia nu mai importă deloc gaze din Rusia, Austria, ca și Ungaria, nu a progresat aproape deloc în privința reducerii dependenței de gazul rusesc.
Stern spune, însă, că OMV nu este pasivă. Compania a încheiat contracte pentru a rezerva capacitate de transport prin conducte pentru a-și satisface întregul necesar de gaze și și-a asigurat aprovizionarea din Norvegia și de la terminale de gaze lichefiate din Olanda, a declarat el.
"Toate acestea ne-au dat acces la gaz non-rusesc mai mult decât suficient pentru ne onora obligațiile față de clienți”, a declarat Stern, subliniind că sursa rusească nu e de încredere și că fluxul de aprovizionare a fluctuat mult anul trecut, între 20-70% din importurile lunare ale OMV.
Contractul celor de la OMV cu Gazprom este valabil până în 2040 şi a fost semnat cu mare pompă în 2018, de predecesorul lui Stern, Rainer Seele, personaj criticat pentru apropierea lui de Kremlin, Vladimir Putin a zburat personal la Viena pentru a asista la semnarea acestui contract.
Stern a mai declarat că OMV tocmai a aprobat 2 miliarde de euro pentru a face funcțional până în 2027 zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră, într-o colaborare 50-50 cu compania românească Romgaz; proiectul ar trebui să aducă pe piața UE 100 de miliarde de metri cubi de gaz.
"Acest lucru va face din România cel mai mare producător de gaz natural din UE, iar din OMV unul dintre cei mai mari producători de gaze din Europa”, a afirmat Stern. „Cred că e o contribuție semnificativă la securitatea aprovizionării europene.”
El a declarat că per total OMV a făcut o „treabă excepțional de bună” în privința gestionării crizei energetice actuale, deși a admis că din cauza termenilor de tip „cumpără sau plătește” ai contractului cu Gazprom înseamnă că Rusia decide în continuare cât gaz cumpără sau nu OMV de la ea.
Stern a refuzat să critice contractul, afirmând că e bazat pe condiții „standard” ale pieței: „Nu e nimic ciudat în privința aceasta”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu