Oficial NATO critică o practica a Rusiei

Practica Rusiei de a susține exerciții militare neanunțate este sursă de îngrijorare pentru Alianța Nord-Atlantică, a declarat luni secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, într-o conferință de presă comună cu ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu.

"Diplomația română va fi un factor puternic în ceea ce privește stabilirea agendei NATO în viitor", a spus oficialul. El a apreciat că, în prezent, "cel mai mare bun al NATO este unitatea sa".

"În urma Summitului NATO (de la Varșovia — n.r.), țările aliate au decis să reacționeze în mod comun în ceea ce privește manifestările agresive ale Rusiei, dar și în ceea ce privește provocările mai complexe. Alianța este mai unită ca oricând", a adăugat Vershbow.

Secretarul general adjunct al NATO a menționat că acțiunile militare neanunțate ale Rusiei creează un potențial pentru "neînțelegeri" în regiune.

"Această practică a Rusiei de a susține exerciții militare neanunțate este o sursă de îngrijorare. Are dreptul de a face aceste exerciții. Din nefericire, Acordul OSCE care menționează anunțarea exercițiilor militare are scăpări, care permit aceste manifestări. Nu cred că (exercițiile — n.r) contribuie la stabilitate sau încredere reciprocă. Creează un potențial pentru neînțelegeri, calcule greșite și există păreri potrivit cărora ar trebui să rezolvăm aceste scăpări din legislație", a punctat oficialul NATO.

[citeste si]

El a adăugat că Rusia a avut peste 10 exerciții de acest gen în ultimii doi ani. "Dacă Moscova este interesată de stabilitate, acesta nu este modul prin care va fi obținută", a subliniat Vershbow.

În legătură cu declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău, James D. Pettit, Vershbow a precizat, răspunzând unor întrebări ale jurnaliștilor, că România și Republica Moldova au legături istorice și fiecare țară ar trebui să-și determine singură destinul.

Lazăr Comănescu a precizat, la rândul său: România a fost prima țară care a recunoscut independența Republicii Molodva, a susținut și va susține ferm reformele statale ale Moldovei pentru apropierea de structurile euro-atlantice. La vizita premierului Cioloș în Republica Moldova, s-au făcut pași în sensul sprijinului acordat acestei țări. Conlucrăm strâns cu partenerii noștri, în special cu SUA. Nu întâmplător, la Washington, am semnat cu vicepreședintele USAID, un acord de dezvoltare și cooperare, unul dintre acestea fiind pentru integrarea în UE a Republicii Moldova.

Problema armelor nucleare

În legărură cu informațiile privind mutarea focoaselor nucleare din Turcia în România, Vershbow a subliniat că: "Luăm foarte în serios securitatea și ne asigurăm că acest lucru este menținut. Este vorba și despre ce vrea să facă presa din Rusia pentru a răspândi astfel de zvonuri, este vorba despre tehnici de război informațional și trebuie să fim vigilenți. Este un articol în New York Times azi, foarte corect".

„Ca regulă generală, noi nu confirmăm sau infirmăm informaţii despre locul unde se află armele nucleare, dar luăm foarte în serios siguranţa şi securitatea armelor nucleare ale statelor membre gestionate de NATO şi suntem încrezători că securitatea şi siguranţa lor este menţinută", a mai spus Vershbow.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel