Obezitatea ar putea fi combătută cu ajutorul postului intermitent

Sursa foto: https://www.pexels.com/, Towfiqu barbhuiya
Sursa foto: https://www.pexels.com/, Towfiqu barbhuiya

Cercetătorii chinezi care studiază modalități de combatere a crizei obezității au făcut o descoperire importantă: restricția calorică intermitentă duce la modificări semnificative atât la nivelul intestinului, cât și la nivelul creierului, deschizând noi căi pentru menținerea unei greutăți sănătoase.

O echipă de oameni de știință a studiat 25 de voluntari obezi pe o perioadă de 62 de zile, timp în care participanții au urmat un program de restricție energetică intermitentă (IER). Acesta alternează perioade de consum controlat de calorii cu post relativ pe parcursul anumitor zile, relatează sciencealert.

Pe lângă pierderea în greutate (în medie 7,6 kg, reprezentând 7,8% din masa corporală), studiul a evidențiat și schimbări în activitatea zonelor cerebrale legate de obezitate, precum și modificări ale bacteriilor intestinale. "Studiul nostru arată că dieta IER modifică axa creier-intestin-microbiom la om", a declarat Qiang Zeng, cercetător în domeniul sănătății, în contextul publicării rezultatelor în decembrie 2023.

Cauzele acestor schimbări rămân neclare, neștiindu-se încă dacă intestinul influențează creierul sau invers, dar legătura strânsă dintre cele două este bine cunoscută. Modificările de activitate cerebrală au fost localizate în zone despre care se știe că sunt importante în reglarea apetitului și a dependenței. Mai mult, schimbările microbiomului intestinal au fost corelate cu anumite regiuni ale creierului. "Se crede că microbiomul intestinal comunică cu creierul într-o manieră complexă, bidirecțională", a spus Xiaoning Wang, medic specialist în geriatrie.

La nivel mondial, peste un miliard de oameni sunt considerați obezi, ceea ce crește exponențial riscul apariției a numeroase probleme de sănătate, de la cancer la boli de inimă. O mai bună înțelegere a interdependenței dintre creier și intestin ar putea avea un rol crucial în prevenirea și reducerea eficientă a obezității. Cercetătorii își propun să descopere mecanismele precise prin care microbiomul intestinal și creierul comunică la persoanele obeze, inclusiv în timpul pierderii în greutate, precum și să identifice regiunile specifice ale microbiomului intestinal și ale creierului care sunt esențiale pentru o scădere în greutate reușită și menținerea unei greutăți sănătoase.

Notă: Este important să subliniem că, în prezent, nu sunt suficiente dovezi pentru a susține că postul intermitent sau alte diete reprezintă un tratament eficient pentru obezitate. Orice modificare majoră a dietei trebuie discutată în prealabil cu un medic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel