O lovitură de stat ar urma să aibă loc în Ucraina săptămâna viitoare. UPDATE: Kremlinul neagă implicarea

Sursă foto: Facebook Володимир Зеленський
Sursă foto: Facebook Володимир Зеленський

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski spune că săptămâna viitoare era plănuită o lovitură de stat în Ucraina.

UPDATE:

Rusia a negat vineri că ar fi implicată în pregătirea unei lovituri de stat în Ucraina în data de 1 sau 2 decembrie, aşa cum anunţase anterior preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o conferinţă de presă la Kiev, relatează EFE şi Interfax.

"Rusia nu are niciun fel de planuri de a se implica. Rusia în genere nu se ocupă niciodată cu aşa ceva", a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia pregăteşte o lovitură de stat în Ucraina pentru 1 sau 2 decembrie şi încearcă să-l implice pe oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov, a declarat Volodimir Zelenski într-o conferinţă de presă la care au participat reprezentanţi a circa 30 de media naţionale şi internaţionale la Kiev.

Rinat Ahmetov, care figurează pe lista Forbes drept cel mai bogat om din Ucraina, este patronul cunoscutei echipe de fotbal Şahtior Doneţk.

"Serviciile secrete ucrainene dispun de informaţii şi chiar de înregistrări audio în care reprezentanţi ai Ucrainei discută cu reprezentanţi ai Rusiei despre participarea lui Rinat Ahmetov la o lovitură de stat în Ucraina şi că va fi nevoie de un miliard de dolari pentru aceasta", a declarat Zelenski, citat de EFE şi de agenţiile de presă ucrainene LB.ua şi Ukrainska Pravda.

Convorbiri interceptate de serviciile speciale

În convorbirile interceptate de către serviciile speciale se afirmă că societatea ucraineană ar fi pregătită pentru o nouă "revoluţie", iar "Rinat Ahmetov ar fi dispus să se implice în problema schimbării preşedintelui în exerciţiu", a declarat Zelenski, adăugând că el consideră că miliardarul este "atras" în această "aventură" de către persoane din anturajul său.

"Cred că este o operaţiune în care el (Ahmetov) este atras. Este de fapt atras într-un război împotriva statului ucrainean. Din păcate, aceasta ar putea fi marea lui greşeală. Pentru că nu poţi lupta împotriva poporului tău şi a preşedintelui ales de poporul Ucrainei", a afirmat Volodimir Zelenski, fără să excludă o diversiune în atragerea lui Ahmetov în presupusa lovitură de stat.

Preşedintele ucrainean a ţinut să sublinieze că nu are informaţii precise dacă Ahmetov însuşi ştie despre aceste lucruri, notează Lb.ua.

Pentru a lămuri toate acestea, Zelenski l-a invitat public pe Rinat Ahmetov să-i facă o vizită la biroul prezidenţial.

"Eu nu sunt (Viktor) Ianukovici, nu am de gând să fug. Şi nici (Petro) Poroşenko, deci nu mă voi urca pe buldozer. Îi voi aştepta pe toţi cei care vor să vină la sediul din Bankovaia (biroul prezidenţial). Voi lucra ca de obicei. Cred că anturajul îl atrage (pe Ahmetov) în acest război", a spus Zelenski.

În fine, el a declarat că nu crede că o tentativă de lovitură de stat în Ucraina poate avea succes şi că Ahmetov se va lăsa implicat în destabilizarea Ucrainei.

La începutul acestei săptămâni, reprezentanţii partidului de guvernământ "Servitorul poporului" au anunţat boicotarea posturilor de televiziune ale lui Ahmetov, denunţând transformarea lor în instrumente de propagandă care au început să apere interese corporatiste.

Proiect de lege împotriva oligarhilor

În septembrie, Rada Supremă - parlamentul unicameral ucrainean- a adoptat un proiect de lege privind oligarhii pentru a le limita influenţa asupra administraţiei statului, sub incidenţa căruia ar putea să ajungă şi Ahmetov în luna mai.

Preşedintele ucrainean a asigurat vineri că ţara sa este "pe deplin pregătită" pentru o posibilă escaladare militară cu Moscova, acuzată că a desfăşurat noi trupe în apropierea graniţelor ucrainene, notează AFP.

El a recunoscut că Rusia trimite "semnale periculoase" Ucrainei. "Noi credem că o retorică foarte periculoasă provine din Rusia", care acuză, de altfel, Kievul că subminează procesul de pace cu separatiştii proruşi în estul ţării, a declarat Zelenski. "Este semnalul că o escaladare este posibilă", a spus preşedintele ucrainean.

În ultimele săptămâni, SUA, NATO şi Uniunea Europeană au continuat să-şi exprime îngrijorarea cu privire la mişcările de trupe ruseşti în apropierea graniţelor Ucrainei, de teama unei posibile invazii, Moscova negând orice intenţie în acest sens.

Şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirilo Budanov, a declarat duminica trecută că Rusia a comasat aproximativ 92.000 de soldaţi la frontiera cu Ucraina, anticipând o posibilă ofensivă la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, scrie Agerpres. 

Știre inițială:

Ucraina a descoperit un complot pentru o lovitură de stat plănuită să aibă loc săptămâna viitoare, a anunțat vineri președintele țării, Volodimir Zelenski, potrivit Reuters, citează digi24.ro. El a făcut dezvăluirea într-o conferință de presă în care a vorbit și despre creșterea amenințării militare din partea Rusiei.

„Ne confruntăm cu provocări nu numai din partea Federației Ruse, o posibilă escaladare, ci și cu provocări interne. Am primit informații că o lovitură de stat va avea loc în țara noastră pe 1 sau 2 decembrie”, a declarat Volodimir Zelenski.

El nu a dat detalii despre complot și nu a acuzat Rusia de implicare.

Rusia comasează trupe la granița cu Ucraina, iar Kievul, Statele Unite și NATO au ridicat îngrijorări privind un posibil atac, sugestie pe care Kremlinul a respins-o ca pe un zvon alarmist.

Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc de creșterea tensiunilor în ultima perioadă, provocând temeri că conflictul dintre Ucraina și separatiștii pro-ruși s-ar putea transforma într-un război deschis.

„Avem controlul total la granițele noastre și suntem pregătiți pentru orice escaladare”, a mai spus Zelenski, potrivit Publika.

Stare de alertă la granița cu Ucraina. Hartmann avertizează Guvernul Ciucă: Prioritate pe masa Executivului, înainte de pensii și salarii!

În cadrul emisiunii „Deferiți mass-media”, analistul politic Bogdan Chirieac și jurnalistul H.D. Hartmann au dezbătut problema Ucrainei, țară aflată la granița cu România, care este amenințată în ultimul deceniu de expansionismul rusesc. 

”Înțeleg că Putin a comasat peste 100.000 de militari la granița cu Ucraina”, a remarcat Bogdan Chirieac. 

”Care înseamnă și tancuri, înseamnă și muniție, înseamnă multe”, a intervenit H.D. Hartmann. 

”Înseamnă tot! Experții militari- și tu ești și expert militar, știți că 100.000 de oameni nu vin cu pușca, vin cu unitățile lor blindate, aeronave, deci inclusiv flota este în stare de alertă, deși au pus mâna pe Crimeea, unde era cam toată flota și nu are mare flotă Ucraina, totuși.

Crezi că acest conflict se poate extinde, se poate lăsa antrenat NATO, Statele Unite, într-o manieră directă? Spun asta cu îngrijorare pentru România”, a expus problema Chirieac (citește continuarea AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel