Doriți ca să vă instalați un semineu în locuință?
Reglementările pentru prevenirea incendiilor, mult prea relaxate în România.
Pentru a instala un șemineu într-o casă unde locuiți permanent, dar și într-o cabană sau o locuință de vacanță rurală, e nevoie de o autorizație de construcție în multe țări europene. Doar dacă se înlocuiește o sobă existentă cu o sobă tip șemineu cu performanțe echivalente și pur și simplu urmează ca să se conecteze la un cos de fum existent, nu este necesară nicio autorizare nouă administrativă.
Nu e și cazul la noi. În România, surprinzător, nu este necesară nicio autorizație pentru montajul unui șemineu, cu excepție șemineele pe gaz și a acelora care sunt montate în apartamente (dacă folosesc combustibil solid sau gazos).
Totuși, chiar și la bloc pot fi montate șeminee fără autorizație dacă utilizează drept „combustibil altfel”: energie electrică sau bioetanol.
Verificarea și curățarea coșurilor de fum teoretic este obligatorie, dar nici aici legea românească nu are norme de aplicare. Șocant poate, dar autoritățile se bazează pe... pe seriozitatea particularilor români (!!!), pe conștiinciozitatea lor în a-și curăța temeinic, la intervale regulate, coșul de fum.
Iată de ce este nevoie ca să lucrezi cu firme experimentate în montarea și întreținerea șemineelor și sobelor, pentru că altfel... ești la o scânteie distanță de un incendiu devastator. Nu e de joacă cu focul!
Lucrează cu specialiști experimentați în instalarea și mentenanța șemineelor, ca să ții incendiile departe de casa ta, folosind focare de seminee certificate si de calitate superioara.
Baza pentru o construcție sigură a unei surse de încălzit interioare, precum este un șemineu sau o sobă este indubitabil conferită de materialele de calitate, care trebuie să fie obligatoriu certificate. Până și chiturile folosite sau tencuiala, trebuie să aibă performanțe deosebite, deoarece, fiind vorba de foc, orice greșeală de execuție poate conduce la incendii de amploare. Obligatoriu apelează doar la profesioniști în domeniu, care lucrează cu materiale calitative și respectă toate normele de siguranță impuse de normativele în vigoare, dar și de regulile bunului-simț.
Având în vedere cele de mai sus, trebuie subliniat clar faptul că nu este întotdeauna posibil ca un proprietar să aibă exact șemineul visat, chiar dacă din punct de vedere financiar nu sunt probleme și ar putea suporta costurile execuției.
Contează posibilitățile tehnice obiective, cât și de spațiul din încăperea în cauză ce poate fi dedicat instalării șemineului respectiv.
Evident, dacă se apelează la specialiști cu mare experiență în construcția de șeminee, sobe șemineu, dar și în amplasarea corectă a unui coș de fum ori chiar a unui burlan soba, în condiții de maximă securitate, aceștia pot ca să ofere soluții optime pentru alte variante acceptabile pliabile respectivului imobil, diferite de cea propusă inițial de client.
Construcția unui șemineu personalizat nu se face la repezeală, este o chestiune de minim câteva zile, uneori chiar mai mult dacă lucrarea este cu adevărat specială, deoarece în acest domeniu graba strică treaba și poate conduce la incendii dezastruoase în viitor. Nu e de joacă absolut deloc când vorbim de sursele de foc deschis, semiînchise ori chiar închise.
Așadar, ceea ce este foarte important să știe orice potențial client este faptul că șemineul ideal nu este neapărat acela văzut în telenovela preferată de la televizor, nici în cine știe ce castel european pe care l-a vizitat cu ocazia ultimului concediu în străinătate, ci întotdeauna acela care se armonizează perfect cu interiorul încăperii unde va fi poziționat. Nu doar construcția trebuie adaptată condițiilor date, dar și să se aibă în vedere elementele de decor.
Bineînțeles, cei pasionați de Feng Shui pot să întrebe anterior și un expert unde să instaleze șemineul. Dar în final tot constructorul are ultimul cuvânt în materie. Și trebuie ascultat, pentru a se evitat orice pericol de incendiu viitor!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu