Noul proiect al Comisiei Europene: Cum combatem dezinformarea

Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay

Platforma trUE, noul proiect al Reprezentanței Comisiei Europene în România dedicat combaterii dezinformării. 

În România fenomenul RoExit a luat amploare în ultimii ani, mai ales în timpul pandemiei virusului Covid-19. Mulți politicieni cunoscuți, precum Diana Iovanovici-Șoșoacă, au promovat ideea ieșirii României din Uniunea Europeană.

Creșterea adepților RoExit a fost alimentată și de apariția unor conspirații, de exemplu ,,Uniunea Europeană te obligă să mănânci insecte”. Ca răspuns la această creștere a dezinformării, Uniunea Europeană a venit cu o nouă platformă numită trUE-Adevărul gol-goluț

Ce este trUE?

Platforma  trUE  este un proiect al Reprezentanței Comisiei Europene în România dedicat combaterii dezinformării. Pe aceasta vom găsi demontarea miturilor, materiale pentru a combate dezinformarea, materiale didactice pentru profesori și informații despre acțiunile Uniunii Europene împotriva dezinformării. Platforma a fost deja promovată de cunoscuți creatori de conținut: Faiar Silviu, Bianca Adam, Atenție Cad Mere și Maria Zvinca care își încurajează fanii să nu se lase pradă dezinformării.

Cum putem identifica o știre falsă în 7 pași?

1. Verifică sursa. Multe știri false sunt preluate de pe site-uri special menite pentru a dezinforma și după distribuite de către noi pe social media.

2. Verifică URL-ul. Multe site-uri copiază în întregime aparența unor site-uri de încredere pentru a păcăli cititorul, însă nu pot copia și URL-ul.

3. Verifică data. Multe știri de impact care s-au petrecut în trecut sunt reluate acum și prezentate ca știri de actualitate.

4. Verifică autorul. Cine este autorul acestui articol, un jurnalist cunoscut sau o persoană despre care nu poți găsi informații pe google? Unele articole false nici nu își dau interesul să menționeze un autor.

5. Verifică informațiile. O știre adevărată va menționa o sursă veridică, totuși este bine să căutăm și sursa, deoarece multe știri false menționează surse fără a interpreta informațiile din acestea în mod corect.

6. Verifică pozele. Știrile false pot folosi poze trucate cu scopul de a convinge cititorul că știrea este una reală.

7. Ferește-te de propriile prejudecăți. Multe știri false sunt formulate într-un mod care să stârnească emoții puternice, din această cauză ar trebui să încercăm sa le citim dintr-o perspectivă obiectivă.

Acești pași de identificare a știrilor false sunt mult mai detaliat explicați pe unul din multele materiale video de pe platformă.

Ne va obliga Uniunea Europeană să consumăm insecte?

,,Uniunea Europeană NU obligă pe nimeni să consume insecte. Consumatorii sunt liberi să decidă ce mănâncă, în baza unor informații clare și transparente care le sunt furnizate.” conform platformei.

Este această conspirație cu totul falsă? Răspunsul este nu, există un mic sâmbure de adevăr în aceasta. Prin Regulamentul privind alimentele noi, Comisia Europeană se asigură ca alimentele de pe piață sunt sigure pentru consumatori, printre aceste alimente se află și insecte. Cu toate acestea, produsele care conțin insecte nu o să înlocuiască produsele vechi, iar de asemenea, aceste produse vor fi etichetate în mod corespunzător. Uniunea Europeană are un proces foarte riguros de evaluare și unele dintre cele mai stricte norme de siguranță alimentară din lume.

Odată cu apropierea alegerilor, este inevitabil să observăm o creștere semnificativă a fluxului de informații, însă, din păcate, o parte considerabilă dintre acestea sunt false sau distorsionate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel