Noua Zeelandă îşi propune neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050

Guvernul din Noua Zeelandă a prezentat miercuri un proiect legislativ de acţiune împotriva schimbărilor climatice, propunând drept obiectiv atingerea neutralităţii din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, iniţiativă care exceptează parţial un sector agricol vital pentru această ţară, potrivit AFP.

Premierul Jacinda Ardern a declarat că proiectul va permite Noii Zeelande să contribuie la obiectivul planetar pe termen mediu de a menţine încălzirea globală sub 1,5 grade Celsius în raport cu nivelurile anterioare revoluţiei industriale.

'Guvernul adoptă azi măsuri istorice în ceea ce priveşte schimbările climatice, cea mai mare provocare cu care se confruntă comunitatea internaţională şi Noua Zeelandă', a spus aceasta. Ignorarea acestei probleme ar reprezenta o dovadă de neglijenţă şi o povară pentru generaţiile viitoare. Cu toate acestea, proiectul propus de şefa guvernului de centru-stânga nu precizează explicit modul în care economia neozeelandeză ar putea să ajungă la neutralitatea carbonului până în 2050, declanşând nemulţumirea ecologiştilor.

Documentul prevede crearea unei Comisii asupra schimbărilor climatice, menită să ajute Noua Zeelandă să-şi atingă obiectivul elaborând bugete de emisii pentru intervale de cinci ani. Sectorul agricol, una dintre cele mai mari surse de venituri la export, a obţinut concesii importante. Metanul biologic eliberat de bovine, care reprezintă o treime din emisiile de gaze cu efect de seră din Noua Zeelandă, nu este vizat de obiectivul ambiţios stabilit în ceea ce priveşte dioxidul de carbon, respectiv un nivel zero al emisiilor nete până în 2050.

Proiectul de lege, care trebuie să fie aprobat de Parlament până la sfârşitul anului, prevede reducerea emisiilor de metan cu 10% până în 2024. 'Agricultura are o importanţă crucială pentru Noua Zeelandă, dar trebuie să contribuie şi la găsirea unei soluţii', a precizat ministrul Schimbărilor climatice, James Shaw. 'Din acest motiv am ţinut cont de datele ştiinţifice şi de reprezentanţii industriei şi am determinat un obiectiv ştiinţific pentru metanul biogenic'. Cu toate acestea, federaţia agricultorilor a criticat limita propusă, acuzând guvernul de renunţarea la pastoralism.

'Să fim clari, singura modalitate de a atinge ţinte la acest nivel este de a reduce producţia, nu există tehnologii magice', a declarat vicepreşedintele federaţiei, Andrew Hoggard. 'La ora actuală, nu avem nici cea mai mică idee despre cum am putea realiza aceste reduceri fără să sacrificăm un număr semnificativ de capete de bovine'. Guvernul a afirmat că proiectul de lege va avea caracter obligatoriu, dar filiala Greenpeace din Noua Zeelandă susţine că documentul nu specifică modalitatea prin care vor fi atinse obiectivele, ceea ce îl face inoperant. 'Avem o legislaţie ambiţioasă căreia îi smulgem apoi dinţii', a precizat directorul general al acestui ONG, Russel Norman. 'Latră, dar nu muşcă, a completat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel