Federația Rusă efectuează în aceste zile exerciții militare în largul coastelor Bulgariei, iar astfel de acțiuni s-ar putea intensifica, unele dintre ele afectând proiectele de extracție a resurselor din Marea Neagră, inclusiv Neptun Deep.
Luna trecută, companiile energetice Petrom și Romgaz au anunțat planurile de exploatare a zăcământului de gaze offshore Neptun Deep din România, acesta fiind un mesaj de bun augur pentru securitatea energetică mai largă a Mării Negre. Cu toate acestea, aceste proiecte energetice vor trebui să se confrunte cu o Rusie ostilă interesată să împiedice capacitatea României de a extrage resursele naturale din regiune, conform RMX.
Kremlinul a pus în aplicare deja o serie de tactici hibride de război în Marea Neagră și a anunțat încheierea acordului cu cereale, avertizând că toate navele comerciale din Marea Neagră care transportă mărfuri în Ucraina vor fi considerate nave inamice. Acest comportament deliberat, obstructiv și ostil, care are potențialul de a afecta grav producția de gaze și stabilitatea regională, ia multe forme.
O astfel de formă este confiscarea de către Moscova a puțurilor de petrol și gaze offshore ucrainene, imediat după anexarea Crimeii în 2014. Rusia a întreprins și acțiuni în Marea Neagră care pun în pericol navigația și inhibă libertatea de mișcare. De exemplu, Rusia este acuzată că a lansat un atac de întrerupere a semnalului GPS în masă în iunie 2017. Atacul a afectat transportul maritim în Marea Neagră și a provocat un avertisment din partea Centrului de transport maritim al NATO. De asemenea, Moscova este acuzată că blochează mari segmente ale Mării Negre prin declararea unor exerciții navale reale sau fictive.
Dacă România poate reuși să-și exploateze rezerva de gaz, are potențialul de a avea un impact semnificativ asupra situației geopolitice și economice din regiune, în special prin oferirea unei alternative la gazul rusesc, slăbind astfel influența Moscovei, scrie Arnold C. Dupuy, cercetător la Consiliul Atlantic.
O mare parte a Mării Negre a fost privată de extragerea de petrol și gaze, în principal din cauza tensiunilor geopolitice, adâncimii excepționale a mării și preocupărilor legate de mediu și de siguranță a lucrătorilor. Înainte de 2014, existau zăcăminte considerabile de gaze în zona economică exclusivă (ZEE) a Ucrainei din Marea Neagră. Cu toate acestea, atunci când Rusia a anexat Crimeea, și-a însușit zăcămintele de gaze ale Ucrainei.
În ultimii ani, Turcia și România au apărut ca jucători în proiecte de gaze din regiune. De exemplu, în august 2020, Turkish Petroleum, deținută de stat, a descoperit zăcământul de gaze Sakarya, cel mai mare din vestul Mării Negre.
Estimările indică faptul că Sakarya deține 540 de miliarde de metri cubi de rezerve de gaze și va satisface aproximativ 30% din cererea de gaze naturale a Turciei. Primele livrări de gaze din Sakarya sunt așteptate chiar în acest an.
De asemenea, România a descoperit rezerve semnificative de gaze offshore în ZEE și intenționează să exploateze aproximativ 200 de miliarde de metri cubi. România și-a început extracția în 2023, producând 1 miliard de metri cubi din platforma de producție Ana, un zăcământ dezvoltat de Black Sea Oil & Gas.
Cu toate acestea, cel mai mare zăcământ din sectorul românesc este Neptun Deep, estimat la 100 de miliarde de metri cubi la adâncimi de apă de 100 până la 1.700 de metri. OMV Petrom, compania românească de petrol și gaze deținută de OMV, si Romgaz (compania română de gaze deținută de stat) vor conduce dezvoltarea proiectului.
Dezvoltarea infrastructurii va începe în 2024, iar prima producție este așteptată la începutul lui 2027. Neptun Deep va produce 7-8 miliarde de metri cubi pe an, cu venituri potențiale de peste 25 de miliarde de dolari.
Invitat la Antena 3 CNN, unde s-a discutat despre exercițiile navelor Federației Ruse în apropierea coastelor Bulgariei, analistul politic Bogdan Chirieac a făcut câteva precizări privitoare la modul în care Moscova ar putea periclita extragerea de către România a zăcămintelor din Marea Neagră.
În acest sens, moderatorul Răzvan Dumitrescu l-a citat pe ministrul bulgar al Apărării, Todor Tagarev, care a spus că Federația Rusă a anunțat manevre în Marea Neagră, lângă zona exclusivă a Bulgariei, cu nave de război, care împiedică autoritățile de la Sofia să caute gaz în regiune.
„Rusia este o țară la Marea Neagră și este în război. Pentru a intra în zona noastră economică exclusivă, explicația este că fac exerciții. Aceste exerciții ar trebui să se desfășoare pentru o perioadă scurtă de timp - o săptămână sau 10 zile, în acest caz deja s-au prelungit la 20 de zile. Vom vedea ce se va întâmplă în continuare“, a spus ministrul bulgar al apărării, Todor Tagarev, la postul bulgar de televiziune bTv.
Bogdan Chirieac a intervenit:
„Este o forțare, săvârșită de Moscova, a tratatelor internaționale! Faptul că grânele ucrainene vor inunda din România și vor asfixia portul Constanța ar putea să fie un subiect foarte important de negociere cu Bruxelles-ul, pentru a se accepta un deficit bugetar mai mare anul acesta.
Eu mă întreb ce facem în situația aceasta din Marea Neagră, fiindcă și OMV Petrom, și Romgaz anunță începerea lucrărilor pentru exploatare. Ce se întâmplă? Black Sea Oil & Gas deja ne dă 1 miliard de metri cubi pe an. Ce facem, pentru că, din nefericire, flota României nu există?“, a întrebat Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu