NASA: Fragmentul care se va prăbuşi pe Lună nu aparţine unei rachete SpaceX, ci uneia chineze

foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels

Astronomii au identificat greşit obiectul care urmează să se prăbuşească la începutul lunii martie pe suprafaţa selenară după ce a rătăcit mai mulţi ani prin spaţiu.

 

Un fragment dintr-o rachetă se va prăbuşi într-adevăr pe Lună în data de 4 martie, dar în contradicţie cu anunţul anterior, nu este vorba despre o rachetă a companiei americane, ci mai probabil de un lansator chinez, susţin în prezent experţii, informează AFP, citat de Agerpres.

Potrivit celor mai noi informaţii, este vorba despre treapta unei rachete din gama Long March, lansată în 2014 în cadrul misiunii Chang'e 5-T1, parte din programul de explorare lunară al agenţiei spaţiale chineze.

Bill Gray şi-a recunoscut în acest weekend eroarea.

Anunţul surprinzător a fost făcut de astronomul Bill Gray, primul care a identificat viitorul impact şi care şi-a recunoscut în acest weekend eroarea.

Această eroare făcută cu bună credinţă subliniază problema pe care o pune lipsa unei monitorizări adecvate a unor astfel de obiecte în spaţiul îndepărtat, a estimat la rândul său pe Twitter astronomul Jonathan McDowell, care pledează pentru reglementarea viitoare a deşeurilor spaţiale.

Obiectul în cauză a fost în realitate identificat greşit în urmă cu câţiva ani, când a fost observat pentru prima dată, a explicat Bill Gray, creatorul unui program informatic ce permite calcularea traiectoriilor asteroizilor şi altor obiecte spaţiale şi care este utilizat în cadrul programelor de observaţii finanţate de NASA.

Obiectul avea strălucirea anticipată, a apărut la momentul anticipat şi se deplasa pe o orbită coerentă, a mai spus el.

Privind retrospectiv însă, ar fi trebuit să observ anumite lucruri ciudate în ceea ce priveşte orbita, a recunoscut acesta. Astronomul declară că acum este convins că obiectul cu pricina este în realitate treapta unei rachete din cadrul misiunii Chang'e 5-T1.

Această misiune-test urma să pregătească misiunea ulterioară Chang'e 5, care a permis aducerea pe Terra a unor eşantioane selenare. Clarificarea acestei erori a avut loc în urma unui e-mail trimis de un angajat de la NASA, a precizat Bill Gray.

Agenţia spaţială americană anunţase că va încerca să observe craterul ce se va forma în urma exploziei acestui obiect

Agenţia spaţială americană anunţase la sfârşitul lunii ianuarie că va încerca să observe craterul ce se va forma în urma exploziei acestui obiect, graţie sondei sale aflate în prezent pe orbita Lunii, Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). NASA a calificat evenimentul drept o oportunitate de cercetare palpitantă.

Studiul craterului format ar putea de fapt impulsiona selenologia, studiul ştiinţific al Lunii. Au mai existat fragmente din rachete spaţiale prăbuşite pe Lună în scopuri ştiinţifice în trecut, însă de data aceasta este vorba despre detectarea primei coliziuni neintenţionate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel