Mugur Isărescu avertizează Guvernul: Își asumă riscurile

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că Executivul își asumă responsabilitatea, fără a mai da vina pe faptul că nu a fost avertizat, dacă nu ține cont de recomandările Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială în ceea ce privește riscurile asupra economiei.

"Guvernul și-a asumat un risc (dacă nu ia măsurile recomandate — n. r.) și are toată responsabilitatea politică și nu mai poate să spună că nu a fost avertizat de BNR sau de altcineva. Și țara va avea de suferit, dacă riscul se adeverește", a spus Mugur Isărescu, răspunzând la o întrebare referitoare la atribuțiile acestui comitet.

El a explicat că toate aceste recomandări sunt transmise în scris și vor fi cuprinse într-un raport anual care va fi supus aprobării Parlamentului. "Putem să dăm avertismente către ASF, către BNR... Obligatoriu trebuie citite și să dea un răspuns: 'Vedem riscul și am luat măsurile 1, 2, 3' sau 'Nu vedem riscul' sau 'Vedem riscul, dar nu avem cu ce să intervenim'", a explicat șeful BNR.

"A fost și căldură mare... Este vorba de un comitet, oameni care au date. BNR are date, MFP are date, se discută pe cifre, se evaluează riscurile. (...) Ce înseamnă evaluarea riscurilor? Se observă fenomenele externe, interne, se evaluează riscurile, se pornește de la o realitate: că sâmburele unei crize financiare pleacă chiar din anii de succes, că asta se uită! Gena crizei pleacă din anul de succes. De exemplu, anul acesta este unul de succes", a avertizat guvernatorul Băncii Centrale.

"Trebuie să tai în carne vie"

Mugur Isărescu a adăugat: "Și, dacă nu acționăm din timp, se ajunge acolo. Dar eu cred că reacționăm... De câte ori trebuie să dăm cu capul într-un perete ca să vedem că e tare?! Macrostabilitatea nu este o toană a BNR sau un pretext ca să ne aflăm și noi în treabă. Este baza pe care se poate construi durabil bunăstarea. Orice creștere de nivel de trai fără macrostabilitate este efemeră. Și nu doar atât...când faci ajustarea, duce la nedreptăți îngrozitoare. Trebuie să tai în carne vie. Ar fi culmea să nu fi învățat nimic din criza din 2007 — 2008", scrie Agerpres.

Mugur Isărescu spune că dacă o criză financiară nu este abordată din timp, ulterior este mult prea târziu să intervii.

"Fenomen de panică"

"Apare fenomenul de contagiune și, ceea ce este și mai grav, poate apărea fenomenul de panică. (...) Și, pe baza acestor date, se face o recomandare. Noi nu facem nici politica Guvernului, nici nu spunem legiuitorului ce lege să dea. E ca la riscul meteo. Datorită tehnologiei extrem de avansate în domeniul urmăririi mișcărilor de aer, radarelor, prognozele pe termen scurt sunt extrem de exacte... Se dă o avertizare și o recomandare. Noi participăm la Comitetul de Risc Sistemic European. Mergem acolo de patru ani și jumătate la comitetul de macrostabilitate. E la fel ca la meteo: verde, galben, portocaliu, roșu! Comitetul are rol preventiv", a explicat șeful BNR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel