Morcovii, beneficii pentru sănătate și remediu pentru boli

Morcovul, una dintre cele mai utilizate legume în mâncăruri, este o rădăcinoasă pe care deseori o ignorăm, dar care conține o combinație foarte nutritivă de apa, proteine, fibre, antioxidanți, minerale și vitamine. Este bun pentru diete și ne ajută să luptăm contra unor boli grave sau cronice. Iată cum.

Culoarea portocalie a morcovilor e date de betacarotenul pe care-l conțin. Aceste legume rădăcinoase au puține calorii și ne sunt la îndemână, dat fiind faptul că le găsim la piață și în magazine tot timpul anului.

În mare, morcovii conțin peste 88% apă, la care se adaugă, însă, acid glutamic – cel care îi dă gustul dulceag-, dar și proteine și fibre cu duiumul, foarte multe vitamine necesare organismului, precum B, C și calciu. Nu în ultimul rând, valoarea lor energetică este foarte mică, ceea ce îi face ideali pentru diete.

Sunt mai buni fierți

În ce privește forma în care e cel mai bine să fie consumați, nutriționiștii îl recomandă fiert, în apă sau la aburi, întrucât substanțele din conținutul său sunt mai ușor de asimilat în acest fel.

Un studiu recent, publicat la începutul anului în Statele Unite ale Americii, arată că cei care consumă 6 morcovi pe săptămână au risc redus de a face un accident vascular celebral, comparativ cu cei care consumă unul pe lună sau chiar mai puțin.

Valoare nutrițională și compoziția unui morcov mediu, potrivit Wikipedia: Apă - 89g; Valoare energetică - 40 kcal; Proteine - 0,98g; Glucide - 8,71g; Lipide - 0,24g; Vitamina A - 12 mg; Vitamina B1 - 0,039 mg; Vitamina B2 - 0,053 mg; Vitamina B6 - 0,09 mg; Vitamina C - 7,1 mg; Vitamina PP - 1,2 mg; Fier - 0,66 mg; Calciu - 33 mg; Magneziu - 18 mg; Fosfor - 35 mg; Potasiu - 240 mg; Sodiu - 2,4 mg, Fibre dietetice - 3g.

Efecte benefice asupra sănătății:

- Previn anemia și sunt revigoranți. Nutriționiștii recomandă consumul de morcovi persoanelor care au o scădere ușoară a hemoglobinei, întrucât stimulează producerea acesteia. În salate de crudități, cu țelină și măr, au efect revigorant. Sub formă de suc sau smoothie sunt excelenți pentru gravide, copii și bătrâni. Apoi, au și efect antidiareic.

- Sunt perfecți pentru diete, întrucât având un conținut mare de apă, fibre și vitamine reglează tranzitul intestinal. Mai multe studii, însă, recomandă să fie consumați fierți, pentru că betacarotenul din conținutul morcovilor, care întărește sistemul imunitar, e mai ușor de asimilat astfel.

- Au efect anti-îmbătrânire. Abtioxidanții din morcovi ajută organismul să lupte cu radicalii liberi și fac pielea să strălucească datorită betacarotenului. Cremele pe bază d emorcovi pot reduce efectele arsurilor solare și ale eczemelor. Sucul sau pasta de morcovi pot fi folosite ca măști de față revigorante și revitalizante.

- Îmbunătățesc vederea. Este efectul luteinei din morcovi, care este un antioxidant puternic ce protejează retina și încetinește degenerarea maculară.

- Luptă împotriva cancerului. Studiile arată că, datorită falcarinolului, un soi de pesticid natural pe care morcovii îl conțin, legumele pot să reducă riscul de apariție al cancerului la plămâni, colon sau col. De asemenea, fibrele pe care le conțin eliberează fluxul sanguin de excesul de lipide, scăzând colesterolul rău și reducând riscul apariției bolilor de inimă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel